Botezul cailor in Bailesti

Fie gerul cât de aspru, că baileşteanul sadea nu renunţă la tradiţiile lui de suflet în ruptul capului.

Aşa stau lucrurile şi când vine vorba de Bobotează. S-a pomenit din bătrâni că este ziua în care musai trebuie să te primeneşti, să mergi la biserică, să iei apă sfinţită şi în plus, foarte important, să îţi împodobeşti caii şi să îi scoţi în lume.

Ba mai mult, să primească vestitul botez cu apă sfinţită, care să ţină departe de ei bolile.
Şi-apoi, gospodarilor le stă bine cu puţină fală, e semn de sănătate şi prosperitate. De aceea, caii, acoperiţi cu podoabe, sunt aruncaţi într-o competiţie menită să le pună în valoare forţa şi măiestria.

Aşa, botezul cailor în zi de Bobotează tot scrie istorie, de zeci de ani, în Băileştiul lui nea Mărin.


Olteanul Cezar este noul „Mister Armasar”

Anul acesta, dintre cei 100 de cai inscrisi in competitie, Cezar, cel mai frumos cal din municipiu, a fost desemnat „Mister Armasar”. Proprietarul sau a primit ca premiu 200 de lei. „De opt ani de zile Cezar este ales cel mai frumos cal din Bailesti si face pereche cu foarte multe iepe. Nu il supun la muncile gospodaresti pentru ca este mandria familiei. Cu banii castigati la acest premiu il voi duce la o sedinta de infrumusetare, pentru ca merita”, a declarat Mihai Dascalu, proprietarul lui „Mister Armasar”. Pe locul doi s-a clasat Armand, iar locul trei anul acesta l-a ocupat Raoul. Traditia se pastreaza de mai bine de 40 de ani.

Comentezi?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.