Mucenici sau Bradoşi?

Este vorba despre acelaşi termen. În Oltenia este folosit termenul de bradoş.
Bradoşii se fac pe 9 martie. Ortodoxia celebreaza la această dată „Ziua Sfinţilor 40 de Mucenici din Sevasta”.
Modelaţi în chipuri antropomorfice, zoomorfice sau fitomorfe, bradoşii simbolizeaza sacrificiile făcute la Anul Nou, celebrat în vechime la echinocţiul de primavară. Bradoşii au o bogată sinonimie zonală (Brăduleţi, Brânduşei, Moşii de Paresimi, Mucenici, Sfinti, Sfinţişori) şi sunt preparaţi prin două tehnici culinare: coacerea sau fierberea aluatului modelat.
Altădată, aluatul din făină de grâu era frământat cu miere şi miez de nucă înainte de a se coace în cuptor sau pe plită. Azi, se face un aluat simplu de pâine sau de cozonac, mierea şi nucile adăugându-se la sfârşit, dupa fiert sau copt. Pe lângă forma umană, cu cap, ochi, nas, mâini şi picioare, sau colăcei in forma cifrei opt, imitând de asemenea chipul uman, bradoşii pot avea şi formă de albină, de pasăre, de brăduleţi sau de cercuri, obţinute prin presarea aluatului cu capătul ţevii de soc. Gospodinele modelează şi coc un număr fix de bradoşi, 40 sau 44.
Că am terminat cu poveştile, să trecem la treabă şi va propun o reţetă de bradoşi.

Ingrediente:

  • 1 kg de faina;
  • 50 g drojdie proaspata sau 20g drojdie uscata;
  • 350 g zahar;
  • 5 oua;
  • 400 ml lapte;
  • 100 g unt;
  • 100 ml ulei;
  • coaja de la o lamaie;
  • coaja de la o portocala;
  • esenta de vanilie;
  • sare;
  • 500 g nuca macinata.

Se face o coca din ingredientele sus prezentate. Eu, am folosit masina de facut paine ca sa-mi usureze putin munca. Am pus zaharul, ouale, laptele, uleiul, sarea, coaja de la lamaie si portocala, esenta de vanilie, untul pe care in prealabil l-am topit pe foc.


Se adauga ulterior faina si drojdia. Pornim apoi masina pentru a framanta coca.


Se modeleaza si se aseaza intr-o tava care a fost tapetata cu faina.


Se scot de la cuptor.

Dupa ce se scot de la cuptor, cand inca sunt calzi, se ung cu mierea care in prealabil a fost diluata cu putina apa fierbinte.
Se presara apoi nuca macinata.
Cam asa ar trebuie sa arate produsul final 😀 . Pofta Mare!


1 comentariu

  1. Licuriciu

    La dv. in Bailesti se fac bradosii dintotdeauna asa, cu maini si 2 „nasturei” pe piept?
    La noi in Licuriciu, Teleorman se fac fara maini si au 3 nasturei pe piept. Ai nostri arata precum Zeitele din Neolitic de acum 7.000 de ani- de unde se pare ca s-a pastrat aceasta forma. Cei trei nasturei de pe piept sunt locul sufletului, regenerarii si al perpetuarii.

    https://www.facebook.com/photo.php?fbid=336669673193229&set=a.109093899284142.1073741829.100005505968416&type=1&theater

Comentezi?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.