Peste, mujdei oltenesc si mamaliguta in ziua de Bunavestire

Potrivit crestinilor, pe 25 martie, Arhanghelul Gavril sau Gabriel i-ar fi vestit Fecioarei Maria ca a fost aleasa de Dumnezeu sa dea nastere Mantuitorului Hristos.
In calendarul popular sarbatoarea aceasta se mai numeste si Blagovistenie sau Ziua Cucului, cucul ocupand un loc central in cadrul acestei mult asteptate sarbatori.
Cucul perceput ca incarnare a stramosului mitic, pasare cu un pronuntat substrat erotic, anunta sosirea efectiva a primaverii. Primul sau cantec care are loc de obicei la Bunavestire, trebuie sa fie asteptat de toti oamenii in haine curate, veseli, cu stomacul plin si cu bani in buzunare. Daca nu ar fi indeplinite aceste conditii rituale, oamenii respectivi nu ar beneficia de toate acele lucruri in anul care va urma.
Daca primul cantec al cucului era auzit cumva pe stomacul gol, in partea stanga sau in spatele omului, era semn de rau augur, dupa cum indica si versurile: „Cucu-n spate mi-a cantat/ si moartea m-a sagetat!”; mai mult, daca cineva auzea cucul toata primavara se credea ca va muri in scurt timp. Pe aceleasi coordonate se situeaza si intrebare:”Cucule, puiucule/ Cati ani imi vei darui/ pana ce eu voi muri?”, dupa care se numara cantecul cucului (de cate ori isi striga numele).Dupa cum stim, la Bunavestire este dezlegare la peste, pestele fiind celalalt „personaj” central al acestei sarbatori. In plan simbolic, pestele se apropie de cuc, avand un pronuntat substrat sexual; in acest sens, aduceti-va aminte numai de basmul in care tanara fata ramane gravida dupa ce a mancat peste. Consumul ritual de peste era justificat prin credinta ca cei ce vor face asa vor fi sanatosi ca pestele tot anul.
Asa ca va propun acum o reteta de peste cu mujdei oltenesc si mamaliguta.
Ingrediente:

  • 3 pesti macrou
  • malai
  • usturoi
  • zeama de la 1/2 lamaie
  • o legatura marar proaspat
  • ulei
  • sare
  • ardei iute pentru copt
  • condimente



Se spala si se taie pestele.

Se condimeanteaza.

Se pune o tigaie teflon fara ulei pe foc. Se prajeste pestele in ea impreuna cu ardeiul.

Pestele gata prajit.

Separat se curata usturoiul.

Se pune usturoiul in minitocator sau se piseaza.

Asa arata tocat usturoiul.

Asa arata tocat mararul.

Se amesteca usturoiul cu mararul.
Se adauga sare, ulei, zeama de lamaie si apa.

Daca pestele si mujdeul sunt gata, trecem la prepararea mamaligutzei.

Se adauga sare in malai.

Se pune apa la incalzit (sa nu fie prea calda, ca de paine) si se adauga malaiul.

Se mesteca.

Se lasa la fiert. Cum se spune din batrani se lasa pana se fierbe pasatul.

Se adauga din nou malai.

Se lasa sa se mai fiarba apoi se mesteca.
Se rastoarna mamaliga pe o farfurie.

Se pregateste totul pentru servit.

Pofta mare!

1 comentariu

  1. Ame

    Si ziceai ca mai ai cateva bucati? Sa iti fac maine o vizita? 🙂

Comentezi?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.