Radio Zaibăr dă trezirea în oraşul lui Nea Mărin

„Bună Seara! Aici Radio Zaibăr!” aud în fiecare zi sute de oameni din Băileşti. Postul emite de aproape un an, prin cablu, ca pe timpuri, însă oamenii lasă treburile la o parte atunci când aud la difuzor cele mai importante noutăţi din oraş.

Ideea de Radio Zaibăr i-a venit primarului Costel Pistriţu acum un an şi jumătate. Îşi dorea tare mult ca locuitorii din oraşul său să aibă propriul lor post local de radio de unde să afle cele mai importante ştiri. „Întâmplarea a fost ca un prieten de-al meu, tot primar, să aibă un amplificator vechi. L-am luat de la el şi am rugat un prieten să mi-l repare. Pentru că nu avem voie să emitem fără licenţă, am hotărât să transmitem prin cablu. Am făcut rost şi de un difuzor, un DVD player am adus eu de acasă şi cam asta a fost toată aparatura”, povesteşte primarul.

A pus ochii pe vechea reţea de radioficare, nemaifolosită de zeci de ani. Pentru că reţeaua era în paragină, a trebuit să refacă o bună parte din ea. „Am înlocuit din cabluri, noroc că am făcut rost de sârmă dintr-un sat din apropiere unde au dezmembrat reţeaua de radioficare”, explică Costel Pistriţu.

Cămăruţa de unde emite Radio Zaibăr

Statia de unde emite Radio Zaibar

Statia de unde emite Radio Zaibar


Post de radio cu doi angajaţi

În urmă cu un an, Radio Zaibăr Băileşti a emis pentru prima oară. În prezent, radioul are doar doi angajaţi: Ionel Dincă (52 ani) – electronistul şi Lucia Ciochia (27 ani) – moderatoarea. Lucia Ciochia prezintă în fiecare miercuri seara emisiunea „Adolescentul”, unde are ca invitaţi tineri din Băileşti, precum şi cadre didactice. „Emisiunea o înregistrăm pentru că nu avem aparatura necesară pentru a transmite în direct. Am realizat şi «De vorbă cu domnul primar», o emisiune în care domnul Pistriţu a răspuns întrebărilor băileştenilor”, spune Lucia Ciochia.

Din ambiţie, de câteva luni, primarul transmite la radio şedinţele de Consiliu Local. „Atunci când avem ceva să le comunicăm, de exemplu, despre ajutoarele de la Uniunea Europeană, o facem şi cu ajutorul radioului”, susţine Costel Pistriţu.

Aparatură veche de 30 de ani

În cămăruţa de unde emite Radio Zaibăr îl găsim pe Ionel Dincă. Meştereşte la un difuzor vechi. În mijlocul încăperii, un ditamai amplificatorul vechi de peste 30 de ani uruie de zor. „E piesă de muzeu, se strică de câteva ori pe zi. Dar îl repar şi merge”, mai spune Ionel. Radio Zaibăr preia şi din programul Radio România Actualităţi, dar şi de la Radio Oltenia.

Nea Dincă meştereşte la aparatura veche de zeci de ani

Moderatoarea Lucia Ciochia spune că are multe idei de emisiuni. „Am putea face chiar o emisiune care să se numească «Acasă la Nea Mărin». Acesta este unul dintre proiectele mele. Mă gândeam şi la emisiune religioasă, dar şi la una de poezie”, spune femeia.

Tot oraşul e cu urechile pe difuzor

Marian Berechescu (42) ascultă zilnic Radio Zaibăr. Difuzorul din holul casei sale merge non-stop. „Ascultăm muzică populară, emisiunile despre şcoală şi pensionari. Spun lucruri interesante şi e bine că avem un mijloc de informare”, spune acesta. Singura lui problemă ar fi calitatea sunetului. „Se aude foarte încet. Cred că din cauza sârmelor ăstora care sunt vechi”, sugerează localnicul.

Marian Berechescu ascultă zilnic Radio Zaibăr

La acelaşi post de radio ascultă şi tanti Mărioara (69 ani). Bătrâna spune că îi place programul de muzică populară. „E bine, mamă, să asculţi radio, că mai bagă şi ei muzică populară, mai asculţi şi tu o voce, un cântec, să nu te simţi singură în casă”, mărturiseşte pensionara.

Zaibărul de Băileşti, brand oltenesc

Licoarea specifică regiunii Dolj a devenit cunoscută datorită regretatului Amza Pellea, originar din Băileşti. Celebrul actor a făcut celebru zaibărul în scenetele sale de comedie. În septembrie 2009, Zaibărul de Băileşti a devenit marcă înregistrată. Durata de protecţie a mărcii este de 10 ani începând cu 11 septembrie 2008, dată la care au fost depuse actele pentru înregistrare. Produsele pentru care se aplică această marcă sunt băuturile alcoolice cu excepţia berii. Înregistrarea s-a făcut cu consimţământul expres al Oanei Pellea, fiica marelui actor.

Municipiul Băileşti beneficiază şi de un site autentic – www.zaibar.ro. La această adresă localnicii pot viziona poze din Băileştiul de altă dată sau pot citi reţete culinare autentice olteneşti. De asemenea, pasionaţii de viticultură au la dispoziţie şi „blogul consumatorilor de zaibăr din Băileşti”.

Radio Galaxy de Băileşti

Primarul Costel Pistriţu nu este singurul băileştean pasionat de radiofonie. Acum câteva zile, Eugen Merticariu, un tânăr de 28 de ani, a fost percheziţionat la domiciliu de către poliţiştii de la Serviciul de Investigare a Fraudelor Craiova, fiind bănuit că emite pe un post radio pirat. Oamenii legii l-au surprins în timp ce dădea dedicaţii unor prieteni. Radio Galaxy, aşa cum şi-a denumit tânărul postul, emitea de trei ani pe raza oraşului Băileşti, însă abia acum a fost depistat de Autoritatea Naţională pentru Administrarea şi Reglementarea în Comunicaţii.

În urma percheziţiei, DJ Bonzo a mai rămas doar cu un CD

În urmă cu câţiva ani, Eugen Merticariu a lucrat ca şi DJ la o discotecă din oraş. „DJ Bonzo, aşa îmi zic mie toţi prietenii, pentru că aşa îmi spuneau şi cei de la discotecă. Păcat că mi-au închis radioul. Dădeam dedicaţii la prieteni, mă suna şi lumea să îmi ceară să dau dedicaţii şi nici nu le ceream bani, o făceam de plăcere şi doar duminica, atunci când eram liber”, mărturiseşte tânărul.

Primarul Costel Pistriţu

Primarul vrea să emită în FM
Costel Pistriţu are planuri mari cu Radio Zaibăr. Vrea să obţină licenţă de la Consiliul Naţional al Audio-Vizualului pentru a emite în FM. „Să zicem că am face rost de bani pentru aparatură, dar cum obţinem licenţa? Încă nu am făcut demersurile oficiale, dar am înţeles că noi, ca autoritate publică, nu avem voie să ne deschidem radio. E păcat, Radio Zaibăr face parte din brandul acestui oraş. Pur şi simplu vrem să informăm cetăţenii. Găsim noi o soluţie, cumva”, susţine edilul.

Sursa: Ziarul Adevarul, vineri 12 feb. 2010

2 Comentarii

  1. Pană Costel

    RADIO PE INTERNET….cel mai simplu, în plus mai ascultăm și noi cei care ”suntem departe”

  2. Marius

    Foarte frumos ceea ce ati realizat acolo. Va felicit!
    Am 28 de ani, sunt dintr-un sat in apropiere de Focsani(vn)- MILCOVUL si aici exista o retea de radioficare care functioneaza de cand ma stiu… si chiar daca multi dintre cei care au varsta mea iau in ras acel simplu difuzor..eu ma bucur f. mult ca inca mai functioneaza aceasta statie de radioficare. Chiar aseara am rugat pe cel care o intretine cat de cat sa ma lase s-o reglez putin, am pus si o antena mai buna radioului cu care se receptioneaza R.R.Actualitati si se aude destul de tare si mai clar acum(calitate FM).
    Acest lucru imi amiteste de vremurile cand era-m copil si ma jucam langa bunica-mea care torcea lana iar acel difuzor din perete ne alunga plictiseala .
    Mi-ar fi placut si mie sa pot avea un program local de macar 2 ore pe zi dar…numai sunt decat vre-o 200 de abonati iar interesul ptr functionarea statiei nu mai este asa de mare. Faptul ca lucrez la o firma de CATV… imi mai permite sa intretin atat cat se poate si reteaua de radioficare
    Aici mai exista doar un singur amplificator cu iesire in retea (240v / fider) am inteles ca ar mai fi reparat inca unul dar ii mai trebuiesc niste diode din acelea mari….
    Numai bine si sa reusiti sa emiteti si in FM!!!

Comentezi?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.