Azi, Amza Pellea ar fi implinit 79 de ani

Amza Pellea, Filmul Osanda (1976)

Amza Pellea, Filmul Osanda (1976)

Dacă l-ar fi ţinut Dumnezeu, Amza Pellea ar fi făcut azi 79 de ani. Acum 27 de ani, însă, Cel de Sus ni l-a luat în Ceruri. Dar cei care i-au rămas în urmă nu-l uită şi nu-l lasă să moară, pomenindu-l an de an.

Amza Pellea a fost si va ramane unul dintre cei mai importanţi actori de teatru şi film din România. El a abordat cu măiestrie registre interpretative variate, de la inegalabilul Nea Mărin, un oltean tipicar şi hazliu, la roluri în filme istorice sau drame psihologice.

Amza Pellea s-a născut la 7 aprilie 1931 în localitatea Băileşti din judeţul Dolj. Şi-a făcut debutul în actorie la Teatrul Naţional Craiova, la vârsta de 25 de ani. A jucat apoi la Teatrul Mic din Bucureşti, Teatrul Nottara, Teatrul de Comedie şi Teatrul Naţional din Bucureşti, unde s-a impus ca unul dintre cei mai buni actori.

A interpretat atât personaje istorice (Vlădica Hariton, în „Tudor din Vladimiri”, Voievodul Basarab, din „Croitorii cei mari din Valahia”, sau roluri din „Tudor”, „Răscoala”, „Haiducii”, „Dacii”, „Columna”, „Mihai Viteazul”), cât şi personaje contemporane (Ailincii din „Secunda 58”, Manole din „Somnoroasa aventură”), precum şi personaje din repertoriul clasic universal (Horaţiu din „Hamlet”, Platonov din „Un Hamlet de provincie”).

Însă pentru o foarte mare parte dintre admiratorii săi, Amza Pellea se identifică, de fapt, cu Nea Mărin, un personaj de un haz copios şi o nesecată ironie. Personajul reprezintă o creaţie a artistului, un mod al acestuia de a se exprima ca acasă, printre oltenii săi.

O „radiografie” perfectă a omului şi marelui artist Amza Pellea a fost făcută de inconfundabilul Tudor Gheorghe, în balada pe care i-a dedicat-o:
[audio:tudor-gheorghe-nea-marine.mp3]

2 Comentarii

  1. Cioculescu Vasile

    Da! Pacat ca s-a dus asa de tanar ! Teatrul, filmul, cultura romaneasca a pierdut mult! Trebuie sa fim mandri de omul care a adus cea mai mare notorietate orasului, dar si obiceiurilor traditiilor si locale. Zaibarul si prazul n-ar fi existat azi ca simboluri daca nu era nea Marin!!!!
    Pacat ca nu e promovat mai mult! Macar in zona!

  2. dan

    Dumnezeu sa il odihneasca! Amza este unul din marii artisti ai lumii! Daca zona nu-l promoveaza… nu are de pierdut decit… ea…!

Comentezi?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.