Miting aviatic la Bailesti

Miting Aviatic la Bailesti

Miting Aviatic la Bailesti

Asa cum ne-a obisunit, anul acesta, pentru a doua ora, Primaria Bailesti va invita la un miting aviatic, care va avea loc pe terenul de lucru al Aviatiei Utilitare de la Cilieni, de langa Bailesti, sambata 24 aprilie 2010, ora 11:00. Evenimentul va fi urmat de un spectacol folcloric.

Evenimentul marcheaza implinirea a 112 ani de la nasterea aviatorului PETRE IVANOVICI, pilot, instructor, receptioner, acrobat de inalta clasa, component al escadrilei „DRACII ROSII” alaturi de Mihail Pantazi si Max Manolescu. Posesor al Brevetului de Pilot Militar nr.27 si al Brevetului de Pilot de Linie nr.2, a fost coechipier al Irinei Burnaia in raidul din Africa, de pana la Entebbe, iar intr-un raid de orientare din toamna anului 1925, a trecut pe sub podul de la Cernavoda fiind primul aviator care incercat si a reusit acest lucru.Tot ca o premiera, i se mai recunoaste si faptul ca la mitingul de pe Baneasa din 5 iunie 1934, a executat primul remorcaj de planor din tara. A decedat in accident de avion la 01 februarie 1936, cand Potezul 56 pe care-l pilota a percutat Varful Vlascu Mic din Muntii Cernei. Echipajul S.A.R.T.A. care a pierit atunci (Petre Ivanovici – pilot sef, Nicolae Ioan – pilot – secund si telegrafistul Gheorghe Serghie) este, conform revistei „Romania Aeriana” nr.2-3 (feb-mart 1945), primul echipaj de linie roman cazut la datorie. Destul de ironic…

Nascut la Bailesti, la 28 aprilie 1898, Petre Ivanovici este aniversat an de an de oficialitatile din Bailesti, din pacate, intr-o forma mult mai „simpla” decat perioada de inceput a anilor ’90 cand aniversarea era marcata de un miting aerian de o amploare relativa, cu participarea inclusiv a aviatiei militare. Un merit principal in organizarea acestor manifestari il avea fiul aviatorului, regretatul Costica Ivanovici, fost Director al Aviasanului si apoi, al L.A.R.-ului. El este si initiatorul primului „Album de Aviatie” din Romania postbelica, si, poate multi isi amintesc, a calendarelor editate de LAR.

Sursa: www.aripiromanesti.ro

7 Comentarii

  1. claudiu

    Daca tot ai preluat textul si fotografia, indica te rog si sursa…

  2. Zaibar

    Scuze, a fost o scapare de-a mea. De obicei la articolele preluate precizez sursa pentru ca asa e fair play.

  3. op3n

    Bravo Claudiule. Sursa e provenita dintr’un aparat foto de marime mai mare in MP 🙂

  4. claudiu

    …si in mp si in … dimensiuni.Este umor fin sau…?

    Tot incerc sa transmit un mesaj diriguitorilor urbei si nu am succes. De ce pe locul ramas liber de langa casa lui Petre Ivanovici nu se ridica un monument inchinat lui? Se taie Mig-uri si IAR-uri la Deveselul si Craiova, iar primaria ar putea obtine de la SMFA sau Depozitul Logistic al armatei unul din ele. NU COSTA NIMIC! Sunt amplasate avioane in diferite locuri din tara, care nu spun nimic in aviatie, de ce nu s-ar putea si la Bailesti? Ar fi cheltuieli minime legate doar de reconditionarea avionul pentru expunere si amenajarea amplasamentului. Un alt pas care ar putea fi facut il constitue identificarea documentelor din arhiva Costica Ivanovici care au fost imprastiate prin Bailesti (Scoala nr.5, Biblioteca Oraseneasca, prieteni) si punerea lor in valoare intr-o expozitie permanenta la Muzeu. Pune cineva umarul?

  5. Zaibar

    Ideea cu obtinerea unui avion si amplasarea lui la Bailesti mi se pare GENIALA. O sa incerc si eu prin mijloacele care le am sa ajunga la urechile cui ar trebui.

  6. Dan Firtzulescu

    Claudiu, as vrea sa purtam, odata, o discutie privind casa memoriala „Petre Ivanovici”.
    Probabil ne vom intalni atunci cand o sa punem crucea la locul unde a cazut temerarul aerului, consateanul nostru.
    Mai vb, ok!

  7. Dan Firtzulescu

    De asemenea vad ca tu stii cate ceva despre niste documente imprastiate de n’ea Costica, ii spun asa ca eu l-am cunoscut personal, binisor, pot spune, asa ca o sa discutam si despre asta.
    Uite e-mailul meu:dan_firtzulescu@yahoo.com, da-mi un semn si te contactez eu.

Comentezi?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.