Solidaritate financiară pentru arta murală

Directorul Dan Panait speră ca, până la aniversarea instituţiei, din toamnă, artistul Marcel Voinea să-şi desăvârşească opera.

Scene din istorie, învăluite de glorie şi redate indulgent cu o viziune patriotică, creaţie în faţa cărora rămâi mut de uimire şi admiraţie, întrebându-te cum poate o siluetă făurită din culoare să fie atât de expresivă precum una a cărei carne se cutează în riduri ce vorbesc.

Pentru generaţiile de elevi care au crescut privind picturile artistului de geniu Marcel Voinea cum decorează pereţii Liceului „Mihai Viteazul” Băileşti, urma celor 40 de ani ce au trecut peste splendorile de culoare a devenit apăsătoare. Campania de colectare a fondurilor pentru înlocuirea picturilor deteriorate iremediabil a început.

În urmă cu 40 de ani, Liceul „Mihai Viteazul”, una dintre instituţiile reprezentative ale învăţământului băileştean, se muta în sediul actual, unul modern dotat, cu internat şi cantină, laboratoare, sală de sport şi cabinete de specializare. Atunci, pictorul Marcel Voinea a lăsat amintire generaţiilor de elevi trei picturi murale, unice prin frumuseţe şi însemnătate emoţională.

Picturi noi în locul celor vechi

Cele trei picturi devenite în decursul anilor vedete printre băileşteni şi-au arătat primele semne de bătrâneţe în urmă cu ceva ani, atunci când s-a încercat o restaurare provizorie a lor. Pentru a lăsa ceva trainic, conducerea liceului, împreună cu autorul creaţiilor, a luat decizia înlocuirii celor trei opere murale.

„Aceste picturi au mai fost restaurate şi cu alte ocazii, iar acum probabil că le-a ajuns. Chiar pictorul care le-a realizat a spus că s-au degradat iremediabil şi că acum nu se mai poate face nimic. Vrem să le refacem, însă, din păcate, am aflat că acest lucru este imposibil. Până la aniversarea a 40 de ani din toamnă vrem să înlocuim aceste picturi cu unele noi, la fel de frumoase şi reprezentative şi care să rămână pentru alţi câţiva zeci de ani”, a declarat Dan Panait, directorul Liceului „Mihai Viteazul” Băileşti.

Foştii elevi, donatori pentru artă
Pentru a strânge suma necesară realizării de noi picturi murale, conducerea instituţiei din Băileşti s-a hotărât să apeleze la foştii cursanţi ai liceului, dar şi la toţi cei care pot ajuta cu fonduri.

„Avem nevoie de 30.000 de lei şi am încrederea că banii se vor strânge. Păstrez contactul cu toţi foştii elevi, cu băileştenii care vor să ajute”, a declarat Dan Panait.

Pentru noile picturi, preferat este Marcel Voinea, artistul de numele căruia se leagă o mare parte din istoria liceului. Termenul până la care direcţiunea speră să colecteze banii necesari este 15 septembrie 2010, la Agenţia BRD Băileşti fiind deschis, în acest scop, contul RO43BRDE170SA61974101700. Drept semn de mulţumire, numele tuturor donatorilor vor fi afişate pe site-ul liceului, ca de altfel şi situaţia la zi a donaţiilor.

Editie Speciala, marti 04 mai 2010

Comentezi?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.