Bailestiul are prima biblioteca din Dolj cu acces gratuit la Internet

Biblioteca BailestiInvestiţia a fost posibilă graţie Programului „Biblionet” şi constă în echipament IT cu o valoare de 10.000 de dolari

„Bine aţi venit în Programul „Biblionet”!”, le-a spus, ieri, coordonatorul regional al IREX România, Alina Vanţu, reprezentanţilor Bibliotecii Municipale „Petre Anghel” din Băileşti, la tăierea panglicii inaugurale a Centrului de Internet pentru public. Evenimentul a fost posibil graţie selectării instituţiei băileştene în Programul „Biblionet – lumea în biblioteca mea”, ce are ca scop dezvoltarea unui sistem modern de biblioteci publice în România. Din acelaşi program mai fac parte încă 19 biblioteci orăşeneşti şi comunale din Dolj, în fiecare dintre acestea urmând a fi deschise astfel de Centre de Internet cu acces gratuit pentru public. Dotat cu şase calculatoare în valoare de aproximativ 10.000 de dolari, Centrul din Băileşti funcţionează în incinta Bibliotecii Municipale şi atrage, deja, numeroşi utilizatori, în special tineri. La inaugurarea lui au luat parte reprezentanţi ai Bibliotecii Judeţene „Alexandru şi Aristia Aman” din Craiova, dar şi primari, viceprimari, bibliotecari, profesori şi scriitori din Perişor, Urzicuţa, Galiciuica, Maglavit, Calafat şi Giubega. Li s-au alăturat şi câţiva prichindei de la Grădiniţa nr. 9 „Amza Pellea” din Băileşti, care, cu talent şi umor şi sub îndrumarea educatoarei Ioana Neacşu, au prezentat un scurt moment artistic.

Echipamente moderne pentru accesul publicului la informaţie – şi în alte 19 biblioteci doljene

Pe data de 23 aprilie 2009, de Ziua mondială a cărţii şi a drepturilor de autor şi Ziua Bibliotecarului din România, International Research & Exchanges Board (IREX), în parteneriat cu Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional, Fundaţia „Educating for an Open Society” (EOS), Asociaţia Naţională a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România (ANBPR) au lansat la Bucureşti Programul „Biblionet – lumea în biblioteca mea”. Cu o valoare de 26,9 milioane de dolari, acesta este finanţat de Fundaţia „Bill & Melinda Gates” pentru următorii 5 ani şi are ca scop dezvoltarea unui sistem modern de biblioteci publice în România.

„Biblionet” îşi propune să asigure accesul la informaţie prin introducerea tehnologiei moderne în bibliotecile publice, pornind de la faptul că 64% dintre români nu a folosit niciodată Internetul. Deşi în ultimii 20 de ani multe domenii ale vieţii sociale au progresat, bibliotecile au rămas în urmă, iar milioane de cetăţeni sunt privaţi de mijloace esenţiale pentru dezvoltarea lor. Prin acest program, bibliotecile vor deveni spaţii primitoare unde oamenii se pot întâlni, informa şi contribui la viaţa comunităţii. Mai mult de 1.600 de biblioteci publice din România vor primi echipamente moderne pentru accesul gratuit al publicului la informaţie, iar peste 3.000 de bibliotecari vor cunoaşte mai bine noile tehnologii pentru a asigura servicii mai bune pentru public.

La sfârşitul anului trecut, în Programul „Biblionet” a fost selectată şi Biblioteca Judeţeană „Alexandru şi Aman” din Craiova, împreună cu alte 20 de biblioteci orăşeneşti şi comunale din judeţul Dolj: Filiaşi, Segarcea, Dăbuleni, Băileşti, Bechet, Gighera, Perişor, Gherceşti, Leu, Urzicuţa, Melineşti, Goicea, Giurgiţa, Bucovăţ, Maglavit, Călăraşi, Celaru, Braloştiţa, Cerăt şi Pleniţa.

Primarul Costel Pistriţu: „Rolul bibliotecii în viaţa culturală a municipiului nostru va creşte”

Biblioteca Municipală „Petre Anghel” din Băileşti este prima din Dolj care, graţie „Biblionet”, se poate mândri cu acces gratuit la reţeaua informatică, prin deschiderea, pentru publicul de toate vârstele, a Centrului de Internet. „De când am primit calculatoarele, impactul a fost miraculos. Avem şi mai mulţi utilizatori! Tinerii care vin să împrumute cărţi nu ştiau că avem aceste calculatoare, iar când le văd rămân aici preţ de câteva ore”, a povestit, cu entuziasm, bibliotecara Janeta Vlad. În demersul său, domnia sa a primit tot sprijinul Bibliotecii Judeţene „Alexandru şi Aristia Aman” din Craiova, din partea căreia la inaugurarea de ieri a Centrului au luat parte directorul Lucian Dindirică, bibliotecarele Nicoleta Traşcă şi Ramona Pau.

Sprijin pentru funcţionarea în bune condiţii a Centrului a promis şi primarul municipiului Băileşti, Costel Pistriţu. „Asistăm la un eveniment cu implicaţii deosebite nu numai pentru Biblioteca Municipală „Petre Anghel”, ci şi pentru viaţa culturală a oraşului nostru. Într-o societate modernă, cum este cea din zilele noastre, rolul bibliotecii nu este numai acela de a împrumuta carte sau alte publicaţiile tipărite, ci şi de a oferi publicului larg contactul cu mijloacele tehnologiei moderne. Accesul la Internet are pentru cetăţeni nu numai beneficii culturale, ci şi sociale sau economice. Prin intermediul acestuia oricine poate contacta uşor şi rapid serviciile administrative, bancare, poate să-şi găsească un loc de muncă sau să-şi administreze on-line afacerile. De aceea, rolul bibliotecii în viaţa culturală a municipiului nostru va creşte. Ne bucură faptul că Biblioteca Municipală „Petre Anghel” face parte dintre cele 1.600 de biblioteci publice din România care au implementat sau vor implementa acest program. Îi felicit pe cei care au acţionat pentru introducerea „Biblionet” şi promitem că Primăria Băileşti va sprijini, în limita posibilităţilor, funcţionarea acestuia”.

Lucian Dindirică, director al Bibliotecii Judeţene „Alexandru şi Aristia Aman”:

„Aş putea spune că Programul „Biblionet” este un copil cu doi părinţi – Biblioteca Judeţeană „Aman” şi Primăria Băileşti. Nici noi nu vi-l dăm dvs. în plasament, dar nici dvs. nu o să-l puteţi părăsi. Este un copil de care vom avea grijă împreună – noi pe parte de coordonare metodologică, dvs. prin finanţarea, pe cât posibil, a bibliotecii. Rolul Primăriei rămâne în continuare primordial, pentru că trebuie avut grijă ca lucrurile să meargă aici foarte bine. Promovarea cât de mică a acestui Program „Biblionet” în comunitatea din Băileşti va însemna atragerea unui număr cât mai mare de utilizatori – pe de o parte pentru Internet, pe de altă parte pentru împrumutul de carte”.

Sursa: Cuvantul Libertatii, vineri 27 august 2010

Comentezi?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.