S-a ales praful de zaibarul lui Nea Marin, in patria vinului

Oamenii din Băileşti se plâng că strugurii au fost distruşi din cauza ploilor.

Zaibarul de Bailesti

Producţia din acest an este compromisă în proporţie de 90 la sută, iar oltenii se gândesc serios să nu mai organizeze Festivalul Zaibărului.
Băileştenii sunt renumiţi pentru zaibărul pe care îl fac an de an şi care este vândut în toată ţara. Fiecare are o metodă proprie de a prepara vinul şi nimeni nu vrea să spună care este reţeta succesului.

Zaibarul de Bailesti

Oprică Iureş, de 73 de ani, nimeni altul decât unchiul cunoscutului actor Marcel Iureş, este unul dintre băileştenii pricepuţi, care se ocupă cu prepararea cunoscutului zaibăr, marcă înregistrată de anul trecut la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci (OSIM). Bărbatul povesteşte cu tristeşte că anul acesta nu va putea umple nici măcar un butoi cu vin. Strugurii sunt acri şi majoritatea au fost arşi. „De acum 50 de ani nu am mai avut parte de aşa ceva. Nu îmi vine să cred când mă uit în jur şi văd că pe fiecare ciorchine nu au mai rămas decât câteva boabe de struguri. Asta este, nu avem ce să facem. Anul acesta nu o să mai bem vin. Noi care până acum vindeam în toată ţara, trebuie acum să cumpărăm de la alţii”, a povestit cu amărăciune bătrânul.

Zaibarul de Bailesti
Nu au culturile asigurate

Nea Oprică are acasă o piviniţă răcoroasă, care adăposteşte nouă butoaie. Bărbatul povesteşte că mai are ceva vin de anul trecut şi ne conduce în beci să ne arăte cât de limpede şi de curat este. Întrebat care este reţeta unui zaibăr reuşit, licoare cu tradiţie la oltenii din oraşul lui Nea Mărin, gospodarul se face că nu aude. În Băileşti nimeni nu vrea să spună care este secretul pentru un vin reuşit. „Fiecare cu reţeta lui. Dacă guşti de la fiecare om de aici, ai să vezi că vinul are gust diferit, dar tot bun este. Anul acesta vom rămâne cu banii daţi şi fără pic de zaibăr. Cine credeţi că are bani să îşi asigure culturile ? Vă spun eu: nimeni. Noi sperăm să nu îngheţe via la iarnă şi, Doamne fereşte, să se usuce”, a mai spus nea Oprică.

Zaibarul de Bailesti

Omul spune că a plătit 20 de persoane care i-au muncit via. A investit peste 3.500 de lei şi nu se aştepta să nu aibă recoltă deloc: „Nu îmi pare rău de banii pe care i-am dat, că trebuia să fac asta. Am pierdut eu în viaţă mai multe. Când mă uit cum arată via, îmi vine să plâng. Sperăm ca la anul să nu îngheţe şi să se strice mai rău, că este vai de noi”.

Zaibărul de Băileşti, marcă înregistrată

Primarul din Băileşti s-a gândit să înregistreze zaibărul la Oficiul pentru Invenţii şi Mărci. Zis şi făcut. „Aici, la noi, găseşti adevăratul zaibăr. Aşa cum spunea Amza Pellea, este valuta noastră forte. Aşa cum şi în alte părţi ale ţării s-a obţinut marcă înregistrată pe anumite produse, şi băileştenii au acest drept”, a spus Costel Pistriţiu, edilul oraşului.

Zaibarul de Bailesti

Oamenii din Băileşti spun că se pot declara mulţumiţi dacă anul acesta dacă vor scoate 100 de litri de vin. „Eu am 35 de ari de vie. Din toţi strugurii trebuia să fac zaibăr. După cum vedeţi, sunt uscaţi sau necopţi. Până acum trebuia să fie mari şi dulci. În patria vinului nu vom avea vin anul acesta”, a declarat Ion Nicolae.

Zaibarul de Bailesti
Băileştii se gândesc serios dacă să mai organizeze Festivalul Zaibărului la Nea Mărin acasă, care are loc în fiecare an pe data de 21 octombrie. „Noi puneam frumos pe masă sticle de vin cu etichetă. Fiecare venea, gusta, iar cel mai bun zaibăr era premiat. Anul acesta ce o să punem?”, a spus un băileştean.

Sursa: Adevarul de Seara – Craiova, 7 septembrie 2010

Comentezi?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.