Zaibarul, la loc de cinste

Când spui zaibăr, nu te poţi gândi decât la Nea Mărin, olteanul tipic, întruchipat de actorul Amza Pellea. Poate tocmai de aceea, Festivalul Zaibărului – organizat zilele trecute în Băileşti – nu putea să nu fie legat de omul fără de care puţini ar fi auzit de acest oraş.

Pentru reprezentanţii Uniunii Europene, zaibărul este un vin produs dintr-un anumit tip de viţă altoită şi care ar trebui să dispară, întrucât este un hibrid, nu un soi pur. Pentru olteni şi, mai ales, pentru doljenii din zona Băileştiului, zaibărul este o mândrie. Un vin uneori roşu, dar de cele mai multe ori negru, pe care nu poţi să-l scoţi de pe hainele pătate decât cu… foarfeca, o licoare care nu se îndoaie niciodată cu apă şi se soarbe musai dintr-o oală de lut, având neapărat alături prazul şi strachina cu murături.

„După cinci-şase pahare, uiţi de criză”

Chirea Lazăr, de 74 de ani, este unul dintre cei mai cunoscuţi producători de zaibăr din Băileşti. Bătrânul spune că e o adevărată artă să faci un zaibăr bun. „Ca să-i dau parfum, eu pun în vin şi floarea de la viţă. În rest, nu pun nimic altceva, decât, poate, un pic de zahăr, dacă e nevoie. Încerc vinul înainte cu un ou: dacă oul stă deasupra, are destul zahăr, dacă nu, îi mai pun eu”, povesteşte nea Lazăr.
Băileşteanul susţine că există multe secrete pentru a face un vin bun: „E foarte important să speli butoaiele cum trebuie. Eu le scot cu o lună înainte de culesul viei, le spăl şi le ţin cu apă, să iasă orice urmă de miros. Altfel, aroma vinului nu mai e la fel”.
În 2010, producţia n-a mai fost la fel de bună. „Anul trecut am făcut 1.200 de litri de vin limpede. Anul ăsta, din cauza manei, abia dacă am făcut 400. Da’ e bun – un pahar pe stomacu’ gol e medicament curat”, spune bătrânul. Băileşteanul recunoaşte că vinul e tare şi îi poate da gata pe cei „neexperimentaţi“ în golitul paharelor: „După cinci-şase pahare – poate chiar mai puţin la cei neantrenaţi – uiţi de criză, uiţi de tot. Eu pot să beau şi câte un kil jumate singur fără să am nimic, da’ am antrenament”.

Profesorul Giugea, întâiul degustător

Aflat la cea de-a treia ediţie, Festivalul Zaibărului a adunat sâmbătă şi duminică mii de oameni pe străzile Băileştiului. Localnici sau vizitatori, toţi s-au putut bucura de spectacolele cu muzică şi dansuri populare, prezentate pe scena amenajată în Parcul Tineretului din centrul oraşului. În drum spre scenă, oamenii puteau savura diverse produse tradiţionale de toamnă – pastramă cu mămăliguţă, mititei la grătar, cârnăciori olteneşti, ori dovleac copt, toate stropite cu zaibăr „crud” sau fiert.
Cum era şi normal, momentul cel mai important al acestui festival a fost concursul „Cel mai bun zaibăr“, organizat ieri, la prânz. Înainte de concurs, zaibărul celor 11 concurenţi a fost sfinţit de un preot, printr-o slujbă ţinută chiar în curtea Casei Memoriale „Amza Pellea”, apoi, butoaiele de vin au fost urcate în trăsuri şi transportate în Parcul Tineretului.
Jurizarea s-a făcut la o masă aşezată chiar sub stejarul secular din Parcul Băileştiului. Preşedinte al juriului a fost numit fostul prefect de Dolj, Nicolae Giugea, actual preşedinte al Agenţiei Domeniilor Statului, numit în această onorabilă postură nu doar în calitate de profesor universitar la Horticultură, ci, mai ales, în aceea de expert degustător de vinuri. Printre cei care l-au secondat pe Giugea au fost şi câţiva localnici, aleşi pe sprânceană dintre cei mai de soi băutori din oraş.

Paporniţă cu praz pentru Mititelu

Rând pe rând, paharele de vin au fost date peste cap, fiecare membru al juriului gustând – uneori cu repetiţie – din cele 11 clondire cu licoarea bahică, apoi acordând note de la 1 la 10. Punctajele acordate fiecărui produs au fost apoi adunate – operaţiune destul de greu de efectuat în urma unei degustări de circa o oră. Doi ani la rând, trofeul l-a luat băileşteanul Marcel Vădeanu. Acesta s-a înscris şi acum, la a treia ediţie, însă n-a mai obţinut un loc pe podium.
Marele câştigător a fost desemnat Florin Mititelu, urmat îndeaproape de Alexandru Urziceanu (cu al său „demisec rubiniu de Gabroveni”) şi Silvian Ionescu. Fiecare dintre ocupanţii podiumului a primit nu doar un plic cu bani – 300 de lei pentru câştigător, sumă provenită din sponsorizări – ci şi o autentică paporniţă oltenească, plină cu… praz.
„Zaibărul de Băileşti este o marcă înregistrată la OSIM pe numele meu, dar care aparţine tuturor băileştenilor. Este o mândrie a noastră, aşa cum este şi marele actor care a fost Amza Pellea. Altfel ar fi fost Băileştiul dacă Amza trăia. Tocmai de aceea, ne-am gândit ca anul viitor, cu ocazia împlinirii a 80 de ani de la naşterea sa, să redăm în folosinţă Teatrul de Vară din Băileşti, care îi va purta numele”, a spus Cornel Pistriţu, primarul Băileştiului.

Sursa: Gazeta de Sud, Luni 18 octombrie 2010

Comentezi?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.