Nume de familie din Bailesti (V)

Teodor Oanca

Teodor Oanca

Nu este lipsit de interes să se urmărească persistenţa în timp a unor supranume, devenite nume de familie. Pe lângă acestea, se remarcă păstrarea tradiţiei de a se transmite numele personal (de botez) de la o generaţie la alta: unui nou născut i se atribuie numele tatălui sau al bunicului. Putem spune că atât supranumele, devenit mai târziu nume de familie, reprezentând chiar un neam întreg, cât şi unele nume personale s-au perpetuat în cadrul aceleiaşi familii. Iată o serie de exemple:

În Catagrafia de la 1831, figurează Banciu Iovan. Cele două cuvinte sunt prezente şi în numele lui Banciu Iovan Ninu de 55 de ani, căruia în 1884 i se naşte un fiu, numit în actul de naştere Banciu Iovan Ninu Nicolae. Rezultă că Ninu s-a născut în 1829, că era fiul lui Iovan şi tatăl lui Nicolae. Cum la vremea respectivă erau prea puţini aceia care purtau un nume de familie consacrat, format dintr-un cuvânt, ca în prezent, locul acestuia îl avea numele personal al înaintaşilor. Aşadar, supranumele Banciu se raportează la trei generaţii. Acesta s-a consacrat ca nume de familie, existent şi azi în Băileşti.

Beică Mitran, care în 1884 avea 65 de ani, era fiul lui Beică Oprea, prezent în Catagrafia de la 1831. Numele Beică, prezent azi în Băileşti, se raportează la supranumele Beică de la 1831.

În 1884 este înregistrată căsătoria lui Ciobanu Radu Ilie Dumitru, de 26 de ani. Martor la căsătorie a fost şi fratele lui, Ciobanu Radu Ilie Stan, de 30 de ani. Tatăl lor era Ilie, de 60 de ani în 1884, fiul lui Ciobanu Radu, prezent în Catagrafia de la 1831. Numele de familie Ciobanu este activ în prezent în Băileşti.

La 1831, figurează în Catagrafie Moreanu Stan Stan, fiul lui Moreanu Stan, originar din Moreni, de unde şi supranumele Moreanu. În 1834 i
se naşte acestuia un fiu, botezat Ilie, numit Moreanu Stan Ilie, care în 1884 avea 50 de ani şi figura ca martor la o căsătorie. Şi numele de familie Moreanu este prezent azi în Băileşti.

Stoian Coman, înregistrat în Catagrafia de la 1831, era tatăl lui Stoian Coman Conea, care avea la 1884 vârsta de 48 de ani. Descendenţi ai acestora, având numele de familie Stoian, locuiesc azi în Băileşti.

Croitoru G. Ignat, de 55 de ani în 1884, era fiul lui Croitoru Ignat Ghenea, prezent în Catagrafia de la 1831. Numele de familie Croitoru s-a transmis mai multor generaţii de locuitori din Băileşti.

Numele de familie Oroviceanu, prezent azi în Băileşti, poate fi pus în legătură cu supranumele Oroviceanu (de la numele topic Oreviţa, exprimând, aşadar, originea locală), pe care l-au purtat Oroviceanu Nicola Firu (la 1831) şi nepotul său, Oroviceanu Firu Stan (la 1884).

O relaţie bunic-nepot-strănepot se identifică în numele lui Vulturu Preda Barbu, din Catagrafia de la 1831, al nepotului acestuia,Vulturu Barbu Dinu (de 25 de ani în 1884) şi fiul acestuia, Vulturu Barbu Dinu Florea, născut în 1884. Numele de familie Vulturu este prezent în antroponimia băileşteană.

Numele de familie Bădele era purtat în 1884 de membrii mai multor familii, din care făceau parte Bădele B. Ion, Bădele Dinu, Bădele Dumitru Nicolae, Bădele P. Ilie Dumitru Alexandru. În cazul ultimului, suntem în faţa a patru generaţii, toate descinzând din Bădele P. (Pavel, Petre). Bădele este o formă de vocativ de la Badea, ca şi Ionele de la Ion. Numele de familie Bădele este prezent în antroponimia actuală băileşteană.

Am identificat numeroase nume de familie (iniţial au funcţionat ca supranume) prezente în Catagrafia de la 1831, care se regăsesc în documente de stare civilă de la 1884 şi în prezent. Iată lista lor, care e departe de a fi completă: Amzulescu, Badea, Bădele, Banciu, Beică, Boabă, Bogdan, Boiangiu, Bojin, Căluşaru, Ciobanu, Ciocâlteu, Ciontu, Cioroianu, Ciuciulete, Cojocaru, Coman, Corlăţeanu, Covaciu, Crăciun, Dinu, Dobre, Dumitru, Dunavăţu, Durac, Duşcă, Ghenea, Gheorghe, Gomotârceanu, Iovan, Iureş, Jianu, Lilea, Marcu, Marin, Mihai, Mititelu, Mitroi, Nacea, Nedelcu, Oroviceanu, Petrişor, Popa, Predatu, Rotaru, Sălceanu, Sârbu, Staicu, Stanciu, Stoian, Uncheaşu, Ungureanu, Urziceanu, Vasile, Vădeanu, Velea, Vişan, Viţălaru, Voinea, Vulturu.

Despre purtătorii de azi ai acestor nume de familie putem spune cu certitudine că sunt urmaşi ai celor înregistraţi în Catagrafia din 1831.
Cei care doresc să reconstituie arborele genealogic al familiei trebuie să consulte registrele de stare civilă pentru naşteri, urmărind ascendenţii pe linie paternă.

Prof. univ. dr.
Teodor OANCĂ

2 Comentarii

  1. gheorghe

    Pistritu nu e? Treceti-l ca sa ii fie si lui drag !

  2. madalina oanca

    buna ziua,

    sunt foarte curioasa…
    care este genealogia numelui Oancă?

    multumiri

Comentezi?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.