Bailestiul de altadata (1901 – 1904)

Bailesti 1901 - 1904

Bailesti 1901 - 1904

Fotografia a fost facuta de Alexandru Antoniu si a fost integrata in Albumul general al Romaniei. Acest abum a fost editat in doua parti: Partea I (1901), Ateliere Stengel & Co. din Dresda si Berlin, ateliere specializate fotografie artistica, fotogravura – litografie si tipografie, Partea a II-a (1904) Editura Socec din Bucuresti. Editura Socec a fost una din cele mai puternice edituri romanesti, un blazon al editarii si comercializarii de carte in perioada interbelica. Infiintata la Bucuresti in 1856, de catre librarul Ion V. Socec, a jucat un rol important in istoria culturala a tarii.

Albumul contine 300 tablouri (fotogravuri) reprezentand monumentele istorice si contemporane, pozitii pitoresti, domeniul coroanei, costume nationale cu descrierea istorica si pitoreasca. Acest album a fost dedicat M. S. Regelui Carol I.

Fotograful Alexandru Antoniu (activ intre anii 1890-1925) s-a zbatut toata viata sa se afirme. Ignorat de talent si simtind aceasta grea lovitura a destinului, a optat pentru ambitie. Pornind la drum cu deviza „vreau, deci pot”, Antoniu a lasat posteritatii lucrari curate, valoroase din punct de vedere documentar, dar lipsite de acea atractie magnetica proprie artei. Bineinteles, se intalnesc si exceptii, insa dupa cautari indelungi si obositoare pentru ochiul nerabdator sa fuga de banalitati. Cu toate acestea, el – si nu altul – este fotograful Micului Paris. Lui ii datoram majoritatea imaginilor proaspete a cutarui palat sau cutarui bulevard. Nu vad de ce ar deranja ca s-a bucurat de stima contemporanilor. Fotografiile cuprinse in „Albumul General al Romaniei”, tiparit in anul 1901 si avand o sectiune importanta dedicata Bucurestilor, i-au adus medalia de bronz la Expozitia Universala de la Paris din 1900. Dedicat „a son Excellence mr. Tr. Djuvara Ministre de Roumanie a Bruxelles”, albumul era totodata si un „Omagiu Corpului Oficeresc din Armata Romana”. Aceste aspecte coroborate cu existenta „comentariului la imagini” in limbile romana, franceza si germana fac evident caracterul propagandistic. Convins ca, prin publicarea fotografiilor, face o buna propaganda tarii si numelui sau, Antoniu a mai publicat albumele „Expozitia Generala Romana 1906” si „Din Bucuresci” (1910), ambele tiparite la Socec.

Sa revenim la fotografia noastra. Nu va pot spune in care din cele doua parti ale albumului a aparut, deoarece nu detin nici una din parti. Din acest motiv deducem ca fotografia a fost facuta in perioada anilor 1901 – 1904. Se poate remarca latimea paraului Balasan, deci locul unde se afla acum piata era acoperit de apa. Pentru cei care nu pot localiza zona de unde a fost facuta fotografia am facut si schita peste imagine.
Multumita acestui fotograf, stim cum arata orasul Bailesti de acum mai bine de o suta de ani. Referinte la aceasta fotografie am mai facut si in articolul acesta.

Click pe imagine pentru a o mari

Click pe imagine pentru a o mari

Click pe imagine pentru a o mari

Click pe imagine pentru a o mari

Click pe imagine pentru a o mari

Click pe imagine pentru a o mari

Click pe imagine pentru a o mari

Click pe imagine pentru a o mari

Click pe imagine pentru a o mari

Click pe imagine pentru a o mari

Click pe imagine pentru a o mari

Click pe imagine pentru a o mari

3 Comentarii

  1. andrei

    vezi ca daca scrii pe google bailesti si intri pe primul link e pe wikipedia o poza cu gara din Bailesti in anul 1903.
    E o poza destul de interesanta, merita pusa pe site.

  2. Mari

    Eu ma intreb de ce nu ai postat pana acum pozele trimise de mine.

  3. Zaibar

    Sunt postate din luna iulie anul trecut. Le gasiti aici:
    http://blog.zaibar.ro/2011/07/retro-bailestiul-in-jurul-anilor-1950-1960-galerie-foto/

    Daca mai aveti si altele sunt binevenite 😀

Comentezi?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.