Bailestiul incepe noul an cu investitii de peste 20 de milioane de euro

Costel Pistritu

Costel Pistritu

Primaria orasului Bailesti asteapta venirea noului an, unul care se anunta prolific investitiilor. Chiar din primele luni vor fi demarate licitatiile a doua investitii majore, finantate din bani europeni, care vor da o noua infatisare urbei. Pe de alta parte, vor continua si lucrarile demarate in acest an, printre ele numarandu-se modernizarea spitalului si infiintarea unei piete agro-alimentare, chiar in centrul orasului. Despre toate acestea si nu numai am stat de vorba cu primarul orasului, Costel Pistritu.

– Din luna iulie a.c., Spitalul Bailesti a fost trecut la autoritatea locala. Ce probleme ati intampinat?

– Intr-adevar, din vara acestui an am preluat spitalul, dar la fel ca noi au facut si cei din Calafat, Filiasi, Segarcea. Asa cum stim cu totii, si in Sanatate sunt probleme multe, dar cu incredere si multa munca trebuie sa le rezolvam. Deja am inceput sa ne miscam si intr-o perioada relativ scurta am infiintat un Compartiment de Primiri Urgente, am modernizat blocul alimentar, am realizat izolarea termica a intregului spital si urmeaza sa modernizam si spalatoria. Trebuie sa mentionez ca am reusit sa facem toate aceste lucruri si pentru ca Spitalul Bailesti nu a avut datorii in momentul preluarii. Si inca ceva: sper ca in 2011 sa se finalizeze si lucrarile incepute deja la biserica spitalului.

– La sfarsitul lunii trecute ati semnat la Primaria Craiova primul mare proiect european, Plan Integrat de Dezvoltare Urbana, in valoare de 10,4 milioane de euro. A fost o misiune dificila?

– Trebuie sa recunosc ca acest eveniment a fost asteptat de mine si de intreaga comunitate bailesteana aproape un an si jumatate, timp in care a trebuit sa raspundem la tot felul de clarificari, pentru perioada de evaluare. Accesarea fondurilor europene este greoaie, necesita timp, nu se poate implementa un proiect cat ai bate din palme. Drept dovada, multi primari nu doresc sa depuna proiecte. Si asta pentru ca in primul rand trebuie sa te implici, in al doilea rand trebuie sa ai bani in vistieria autoritatii locale pentru studii de fezabilitate si proiecte tehnice, insa exista riscul ca proiectele sa nu fie de calitate, sa primeasca un punctaj mic, ceea ce duce la pierderea sumelor investite. Am castigat o competitie in care au fost 13 localitati din cinci judete. In perioada care urmeaza vom organiza licitatiile si daca totul va merge bine cred ca la sfarsitul lunii februarie sau la inceputul lunii martie a anului viitor vom trece la executarea lucrarilor.

– Din informatiile noastre, in Bailesti s-a creionat si un proiect pentru apa curenta si canalizare. Va primi finantare?

– Proiectul acesta, care are o valoare de 12,5 milioane de euro, a fost declarat admis dupa evaluarea facuta de reprezentantii Ministerului Mediului prin Organismul Intermediar POS Mediu si a fost inaintat la Bruxelles, la Comunitatea Europeana, pentru a primi avizarea. Speram ca pana la sfarsitul lunii ianuarie 2011 sa semnam contractul de finantare, sa organizam licitatiile si in primavara sa trecem la executarea lucrarilor.

– De curand ati inaugurat si piata de cartier agro-alimentara si ati inceput si lucrarile la o piata centrala…

– Asa este, in ziua cand se implineau 27 de ani de cand marele nostru actor Amza Pellea ne-a parasit, pe 12 decembrie a.c., am reusit sa inauguram prima piata de cartier agro-alimentara acoperita. Urmeaza piata centrala agro-alimentara, care va avea o suprafata de 2.000 de metri patrati acoperiti. In momentul de fata am reusit sa trecem peste problemele ivite de infiltratiile de apa in solul pe care se amplaseaza piata. Ne gandim chiar ca in apropierea Pastelui sa o putem inaugura.

– Deocamdata, lucrarile proiectelor stagneaza pentru ca este iarna. Si, pentru ca tot a venit vorba, cum stati cu pregatirile pentru a face fata ninsorilor si poleiului?

– In iarna primului an de mandat, adica in 2008, am gasit in Primarie doua pluguri de pe vremea lui Ceausescu. Deszapezirea era imposibila. Asa ca am achizitionat in acel an un plug de zapada autoportat, care si-a dovedit eficienta, iar in 2009 am luat inca unul si un buldoexcavator cu lama de deszapezire. Anul acesta, am reusit sa ne dotam si cu un autoutilaj de imprastiere a nisipului si sarii, care ne ajuta foarte mult.

– Din Bailesti este si una dintre campioanele care au cucerit Bronzul la Campionatul European de Handbal din Danemarca. Cum a fost intampinata in orasul natal?

– Da, Adriana Nechita a daruit Bailestiului si tuturor romanilor Medalia de Bronz, ea este o campioana cu care Bailestiul se mandreste. Dupa acordarea titlului de Cetatean de Onoare, din vara, am simtit, acum, inca o data, ca este de datoria noastra sa o primim ca pe o campioana. Drept recunostinta pentru promovarea sportului in tara si in lume, sala de sport pe care o vom finaliza in primavara va purta numele „Adriana Nechita”.

– Orasul este impodobit de sarbatoare. Ce le-ati pregatit bailestenilor pentru aceasta perioada?

– Anul acesta am incercat prin forte proprii sa mai aducem imbunatatiri la iluminatul festiv. In ceea ce priveste programele artistice, in perioada 19-23 decembrie a.c. au avut loc, pe scena din centrul orasului, o serie de evenimente cultural-artistice realizate de copii si dascalii lor. Iar la trecerea dintre ani ii asteptam la ora 23.50 pe toti bailestenii, la kilometrul zero, pentru focul de artificii, care sper sa fie cel putin la fel de frumos, ca si cel din anul trecut.

– Se apropie noul an. Care este mesajul dumneavoastra pentru cetatenii orasului Bailesti?

– Transmit tuturor bailestenilor, dar si tuturor romanilor multa sanatate, ca-i mai buna decat toate, asa cum spunea marele nostru Amza Pellea, cat mai multe realizari, liniste si pace.

Sursa: Cuvantul Linertatii, Joi 30 dec. 2010

1 comentariu

  1. stirea

    Proiectantul investitiilor bailestene este in procedura de FALIMENT! E tepar! Se va spulbera repede, caci asa se intampla cu procedurile simplificate, in cazul celor ce vor sa-si piarda urma!

    Cine va urmari lucrarile din partea proiectantului? Lichidatorul?

    PRO EUROPEAN CONSULTING S.R.L. din Craiova, Str. Gh. Doja nr.50
    La Tribunalul Dolj exista Dosarul nr. 6705/63/2011,
    SC PRO EUROPEAN CONSULTING SRL : Debitor
    SC ROMARTA SRL : Creditor
    EXPERT COM SPRL : Lichidator
    AFP CRAIOVA : Creditor
    PRIMARIA CRAIOVA : Creditor

Comentezi?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.