Scrisoare deschisa catre domnul Marian Jean Marinescu

Domnule Marian Jean Marinescu,

Ma numesc Dan Firtulescu si as vrea sa va semnalez un aspect, care din punctul meu de vedere, nu face cinste nimanui, cu atat mai putin unei institutii de invatamant.

Dupa cum stiti, duminica, in localitatea Bailesti, va avea loc un concurs cu tema „Uniunea Europeana”, concurs disputat intre cele doua licee: Liceul „Mihai Viteazul” si Grupul Scolar „Stefan Anghel”, in urma caruia castigatorii ar beneficia de o excursie la Bruxelles, in scopul documentarii, si nu numai. Astfel ca in data de 2 mai, 2011, fiica mea, Corina Firtulescu, a fost contactata de d-ra Lili Traila, profesoara de limba si literatura romana, aducandui-se la cunostinta faptul ca trebuie sa participe la acest concurs, care va avea loc duminica 8 mai, iar in eventualitatea castigarii lui de catre echipa Liceului „Mihai Viteazul”, recompensa fiind excursia la Bruxelles. Se ivise o problema pentu ca era implicata si intr-un alt proiect european „Friends on 64 squares”, proiect derulat de domnul Ionel Dumitrescu, in parteneriat cu Evtim Stefanov din Bulgaria, iar in aceeasi data, mai precis in zilele de sambata, 7 mai, aveau o competitie de sah in Bulgaria, iar duminica, 8 mai, se finaliza aceasta competitie, la Calafat, unde urmeaza sa se intalneasca 120 de concurenti bulgari si romani, Corina fiind reporter din partea portalului de stiri „Zaibar.ro”, portal unde are zeci de reportaje si 4 emisiuni radio, vezi http://blog.zaibar.ro/2011/02/ . Dar sa revenim la cele intamplate. A primit bibliografia si, bineinteles, s-a apucat de invatat.

Azi, 4 mai, pe la ora 11, fiica mea a fost contactata telefonic de catre D-na Jianu Elena, profesoara la acelasi liceu si i s-a comunicat ca nu va mai face parte din echipa de concurs, locul ei fiind luat de o alta persoana.

Revoltat pe cele intamplate, am sunt-o pe respectiva doamna profesoara sa-mi dea lamuriri. Mi-a raspuns „Aaa… Domnu’ Firtulescu… aceasta treaba nu tine de mine, nu sunt eu vinovata„. Intrigat, am contactat pe domnul director adjunct, Tica Gabriel, care era in drum spre o destinatie din afara tarii si intrebandu-l, mi-a raspuns ca: „La plecarea noastra (adica domnul Tica, dar si domnul Panait) din Bailesti, componenta echipei o cupridea si pe Corina. Ce s-a intamplat mai departe, nu stim, doamna Jianu fiind cea desemnata la conducerea scolii, pana la revenirea noastra. Dar din discutia purtata telefonic cu doamna Jianu, am inteles ca au revenit asupra criteriilor de evaluare, astfel, locul Corinei fiind luat de altcineva„. Asta mi-a spus domnul director adjunct Gabriel Tica.

Aceasta fiind relatarea faptelor intamplate, ma adresez dumneavoastra, in calitate de europarlamentar, deci de posibila gazda a acestor copii, daca schimbarea regulilor de selectie in timpul jocului este normala si de cate ori se vor mai schimba.

Intrebari nu ar mai fi, doar cateva… retorice bineinteles, de ce nu s-au aplicate aceleasi criterii de selectie de la inceput, de ce s-au aplicat acestea doar dupa plecarea celor doi directori si una de final, in timp ce scriam aceste randuri, am fost sunat de fiica mea, care la randu-i fusese contactata de aceeasi doamna Jianu, „sa se intoarca, pentru ca se va gasi o solutie si pentru ea”.

Rusine domnilor profesori, sunteti o institutie de invatamant. Ce educatie faceti dumneavoastra copiilor???

Tin sa multumesc profesorilor care au fost alaturi de fiica mea, sustinand-o si dezaproband gestul colegilor lor.
Aceasta scrisoare deschisa am postat-o si pe http://blog.zaibar.ro/, blog cu o audienta de peste 600 de vizite zilnic, unde isprava semenilor nostri din invatamant sa poata fi cunoscuta.

Cu respect,
Dan Firtulescu

27 Comentarii

  1. Laurentiu

    E dureros ce se intampla in Romania. Mafia din Italia are ce sa invete din invatamantul romanesc. Nu prea exista comentarii la ce s-a intamplat. Foarte usor un profesor a negat autoritatea directorului. Ar trebui gandit bine pe cine trebuie sa numim intr-o functie de conducere cu raspundere chiar si pentru o zi.

  2. A

    Mie mi se pare revoltator ca o astfel de scrisoare a aparut pe acest site. Pe langa faptul ca este vorba de o problema ce tine doar de personajele mentionate in scrisoare, nu pot sa nu ma intreb: Domnule Firtulescu, daca nu ar fi fost fiica dumneavoastra cea implicata, s-ar mai fi ajuns la aceasta postare pe un „blog cu o audienta de peste 600 de vizite zilnic”? un blog prin care se presupune ca bailestenii afla informatii despre orasul lor?! Admir curajul de a lua atitudine, dar subiectivismul dumneavoastra(de inteles, de altfel) intervine peste caracterul general si obiectiv promovat de zaibar.ro. Cu alte cuvinte, rufele murdare se spala in familie…

  3. Catalin Cristescu

    Am devenit specialişti în distrugerea speranţei, încă din faşă. Nimic nu mai stă în calea lăcomiei şi fuduliei, călcăm în picioare cultura, bunul-simţ şi calitatea, nu ne mai pasă de viitor, ci ne maimuţărim într-un prezent neobrăzat şi de mahala. Am ajuns să ne furăm şi să ne batjocorim copiii… Domnule europarlamentar Marinescu, demonstraţi-i vă rog Corinei că nu sunt numai mori de vânt în România!

  4. Catalin Cristescu

    Doamna/domnule A,
    Faptul ca intr-un liceu din Băileşti un profesor, care este şi consilier local, are posibilitatea de a schimba în mod arbitrar regulile unui concurs, în care sunt implicaţi elevii din respectivul liceu, este un lucru ce trebuie să intereseze comunitatea locală băileşteană! Dacă era vorba de măsluirea rezultatelor la Miss Cilieni era in regulă, se încadra în parametrii dumneavostră de general şi obiectiv? Nu este nimic revoltător în apariţia pe acest website a scrisorii deschise de mai sus, unde aţi fi vrut să apară, pe dero.ro?

  5. Dan Firtulescu

    Domnule A, adevarat ca sunt subiectiv, am motive, dar nu inteleg de ce este revoltator ca aceasta scrisoare apare aicea pe acest blog. as vrea sa stiti ca acest blog este unul privat, unde se munceste foarte mult si fara vre-un interes material, iar Corina este una dintre cei care muncesc asiduu pentru promovarea imaginii urbei ei, va rog uitati-va la cate reportaje a facut, sa stiti ca dincolo de timp pirdut si talent este foarte multa munca. Aicea se poate ea apara, ea prin ceea ce face, eu o apar prin atitudinea luata. Daca toti am lua atitudine am trai mai bine.
    Eu, aicea, vorbesc de principii, desi as avea aceeasi atitudine indiferent de personaje, intamplator este fiica mea si am inca un motiv in plus sa fiu revoltat, dar as face asta pentru oricine vrea sa-si demonstreze dreptatea.

  6. MEPHISTOFELES

    DRAGI OAMENI II INTELEG MAHNIREA DOMNULUI FIRTULESCU DAN, DE A AVEA ACEASTA ATITUDINE , PENTRU CA E PERINTE , NU INTELEGE DE CE SE FOLOSESTE CUVANTUL „SUBIECTIVISM” , ORICE PARINTE AR FACE LA FEL PENTRU COPILUL LUI.
    SA SE STIE CA IN ROMANIA ZILELOR NOASTRE SE INCALCA PRINCIPII MAFIA HALADUIESTE PESTE TOT, PANA SI IN INVATAMAT, NU MAI EXISTA ONOARE SI JUDECATA DREAPTA , VREAU SA SPUN SI EU SI SA INTARESC SPUSELE DOMNULUI FIRTULESCU DAN ACELEA FDIIND CA DOMNISOARA CORINA FIRTULESCU , FIICA SUS-NUMITULUI CHIAR FACE TREABA BUNA, SI NU MERITA ASEMENEA RASPLATA CU MONEDA MURDARA . DRAGI SCRIITORI DE COMMENTURI , VA ROG SA FITI SOLIDARI SI SA GANDITI INAINTE DE A INTREPRINDE ACTIUNI DE GENUL ASTA ,, VA MAI SPUN CA DE LA MAFIA DIN INVATAMANT A PLECAT TOATA TEVATURA ASTA . SE CAUTA DISTRUGEREA MORALULUI CETATEANULUI DE RAN M SE CAUTA INDOBITOCIREALUI PRIN ACTIUNI INTREPRINSE IN CAZUL DE MAI SUS , SI O DUCERE CATRE INUMAN, ACESTE PERSOANE FIE EI SI PROFESORI CARE FAC RAU ELEVILOR PEIN ASTFEL DE FAPTE INTREPRINSE DE EI INSISI ,NU TREBUIE SA FACA PARTE DIN SISTEMUL DE INVATAMANT , SI NU TREBUIE NUMITEI ROMANI!!!!!!!! SA LE FIE RUSINE SI SA PLECE DIN SCOALA, PENTRU CA PARALELI SI ECHIDISTANTI CU INVATAMANTUL SI SCAOLA IN GENERE!!!!!!!!!!!!!!!
    RUSINE SA LE FIE!!!!!!!!!!!!!!!!

  7. Marcela

    Cum am aflat de cele intamplata am decis sa ma si pronunt! Pai se poate domnilor una ca asta? Rusine.Poate nu este olimpica,dar este o fata de nota 20.Merita tot ce este mai bun.Ar trebui anuntat Ministerul!

  8. un internist

    imi permit sa

  9. un-elev

    rusineeee!degeaba sunteti profesori,daca ar durea prostia aveam sanatoriu nu scoala pana akm

  10. Zaibar

    Din toata treaba asta de pierdut are tocmai initiatorul actiunii, dl Marinescu. De ce? Corina urma sa relateze, zi de zi, chiar de la Bruxelles, aici, pe Zaibar.ro (materiale video si imagini), toate actiunile la care urmau sa participe elevii plecati de la Bailesti. Nu cred ca-i strica putina reclama, in ochii bailestenilor, mai ales ca urmeaza sa aiba loc noi alegeri europarlamentare.

  11. Parinte

    Il inteleg perfect pe domnul Firtulescu. Sunt si eu parinte si cred ca asta spune tot. De ce sa-l acuzam de subiectivism?
    Numai cei care nu sunt parinti nu stiu ce e in sufletul unui parinte cand copilul lui este neindreptatit.
    Cu o astfel de atitudine, venita tocmai din partea celor care ar trebui sa educe, sa sprijine si sa formeze generatiile de maine, ma intreb oare unde se indreapta tara asta si daca nu ar fi mai bine sa plecam. Oriunde, numai Romania sa nu fie.
    Corina printr-o situatie asemanatoare am trecut si eu cand eram un pic mai mica decat tine. Eu chiar castigasem o excursie in urma unei olimpiade scolare. Nu am fost anuntata la timp si au trimis in locul meu pe fiica unui profesor din scoala. Deci te inteleg perfect. Fruntea sus si mergi mai departe caci in viata vei mai intalni astfel de oameni. Tu esti un copil deosebit, asa cum sper sa ajunga si copilul meu cand va fi de varsta ta.
    Nu e normal ca tocmai cei care ar trebui sa-i indrume pe copii sa le franga aripile. De fapt stim cu totii ca un popor needucat se conduce muuuult mai usor decat unul educat.
    Un lucru as mai vrea sa adaug: DOMNILOR PROFESORI, NICIODATA, DAR ABSOLUT NICIODATA REGULILE UNUI CONCURS NU SE SCHIMBA IN TIMPUL JOCULUI.

  12. I

    E bine ca merge la Bruxelles și fiica dvs !
    Ei sunt profesori în acest liceu și acest lucru nu-l puteți schimba dvs. Consider că aveau dreptul să aleagă pe oricine. Chiar nu mai sunt elevi buni la Liceul ”Mihai Viteazul”.
    Mă bucur că s-a ajuns la o soluție de compromis.
    Consider ca profesorii liceului Mihai Viteazul sunt oameni cu un mare prestigiu câștigat nu datorită faptului ca aparțin unui partid politic. (Căutați revista GAzeta Matematică !)
    Dvs. domnule Firțulescu încercați sa influențați deciziile luate de dânșii.
    Dacă as fi în locul lor aș rămâne ferm chiar dacă fiica dvs. ar fi dezamăgită !
    Să implicăm politicul (Marian Jean Marinescu) în școală –- e o mare aberație !!!!!!!!!!!!!!!!

  13. Parinte

    Domnule I, spuneti ca sunt profesori cu mare prestigiu la Mihai Viteazul?
    Ca sa te numesti dascal, si mai ales unul valoros, nu e suficient sa sti matematica, biologie, limba romana sau orice alta materie.
    Menirea adevarata a dascalului este de a educa. Ministerul nu se numeste cumva Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului?
    Deci dupa cum chiar numele ii spune in scoala ar trebui sa se faca in primul rand educatie, iar cand tu ca si copil ai dubii in privinta moralitatii dascalilor tai…
    Din punctul meu de vedere daca un dascal a pierdut increderea elevilor sai, totul e pierdut.
    Uitam ca ei modeleaza suflete, caractere. Ei cu asta lucreaza, nu cu obiecte.
    Dascalii sunt cei care ar trebui sa formeze caractere, sa-i invete ce e corect, sa-i invete sa aleaga tot timpul partea corecta a lucrurilor, sa le sadeasca in suflet ideea de a fi om bun, corect, sa le dea aripi sa zboare, nu sa li le taie.
    Dar uit ca noi vorbim de Romania.
    Daca am fi mai multi ca domnul Firtulescu si am lua atitudine poate ca s-ar mai schimba lucruri in bine si in tara noastra. Dar daca toti tacem si inghitim de frica nu stiu cui…
    Domnul Firtulescu a dat dovada de mare curaj asumandusi aceasta scrisoare.
    Il acuzati pe domnul Firtulescu de faptul ca implica politica in scoala?
    Oare cine face asta?
    Nu conducerea scolii?
    Cat despre domnul Marinescu…
    Sunt convinsa ca nu dansul este vinovat pentru incidentul aparut.

  14. Dan Firtulescu

    Domnule I, va rog sa fiti cinstit, asa ati inteles dv ca eu vreau sa fac presiuni?, Gresit, eu vreau sa trag un semnal de alarma la ceea ce se intampla. Dupa ce am protesat, Doamna respectiiva a sunat-o pe fiica mea, insistand sa se intoarca. Decizia fusese luata un NU hotarat.
    In ceea ce priveste domnul Marinescu, toata admiratia catre acest om, dumnealui a vrut sa fac un bine si sigur il va face, copiilor, eu m-am adresat dumnealui in ideea de a semnala felul in care se procedeaza in aceasta institutie de invatamant.
    Asa ca domnule I, asumati-va ceea ce spuneti, chiar daca stati pitit dupa acel I !

  15. Maria

    Mi se pare o lipsa de respect din partea profesorilor care au facut acest lucru.Consider ca de inceput trebuia sa se ia o decizie finala si nimeni sa nu o poata schimba. Ati procedat gresit domnilor profesori. Ati implicat si programul la care a trebuit sa renunte Corina pentru acest concurs. Imi pare rau ca se intampla asa ceva,dar asta e, locuim intr-un oras unde educatia este minima.

  16. Parinte

    Maria, educatia nu e minima doar in Bailesti. Acesta este nivelul educatiei in Romania, din pacate.

  17. parinte

    Deocamdata liceul este o institutie de invatamant de stat,nu privata!e ft bine ca au olimpici,bravo lor!o cunosc pe Corina si chiar daca nu este olimpica,asta nu inseamna ca nu e o fata deosebita,a facut atatea ptr oras,pacat ca este pusa in asa situatie!

  18. Licentiat

    Nu sunt de acord cu ce i sa intimplat ficei dumneavoastra domnule Firtulescu,dar asa cum a spus mai sus A,daca nu era vorba despre fiica dumneavoastra ati mai fi postat o scrisoare deschisa?
    Mai este o problema, referitor la profesori.Cati profesori au ocupat pe drept posturile pe care profeseaza,ma refer in general, in toata tara.
    Am fosti colegi care au lua note de 9-9,50 la concursuri de titularizare si surpriza a fost ca erau de fapt suplinitori.
    De ce nu se scot la concurs posturile din invatamant,cele care sunt rezervate,vorbesc in cunostinta de cauza.
    Scrieti si despre astfel de lucruri.
    Am plecat din tara,ca nu am putut preda in invatamant, toate posturile titularizabile au fost rezervate.Pentru cine?
    Nu stiu.
    Cunosc un post de profesor de Istorie care este rezervat de 3 ani.
    Daca ma inscriam in partid intram in invatamant dar asa lucrez pentru straini, care apreciaza munca si studiile mele.

  19. parinte

    Si eu o cunosc pe Corina, nu a fost olimpica, nu pentru ca nu a putut, este o fata care invata bine si este foarte inteligenta, ea poate nu si-a propus asta, a avut alte prioritati, a jucat alaturi de fratele ei, Alecu si de buna lor colega Madalina, in piesa „Cerere in casatorie” a lui Cehov, piesa de teatru pe care multi din contestatarii ei nici nu o inteleg, dar s-o mai aprecieze, realizeaza impreuna o emisiune pe care o fac foarte bine si as vrea sa ma opresc aicea cu laudele, ca nu e cazul, stim cu totii cine este corina si cine sunt sforarii.

  20. Anonim

    Cine e domnule aceasta Corina???? Ce a facut ea pentru Bailesti? Eu unul sincer nu o stiu…S-a remarcat prin ceva la scoala si nu stiu profesorii?
    Lasati copiii olimpici sa mearga,acesti copii chiar MUNCESC, nu ea care nu s-a remarcat prin nimic.
    Domnule Firtulescu e normal sa fiti suparat ca doar fiica dumneavoastra mergea pe banii statului si nu pe ai dvs.

  21. Anonim

    Aaa…si nu denigrati toti profesorii acestui liceu.
    E adevarat ca nu exista padure fara uscaciuni dar nu aveti dreptul sa-i bagati pe toti in aceeasi oala. REZULTATELE SE OBTIN NUMAI PRIN MUNCA SI NU PRIN PRESIUNI!!!!

  22. Parinte

    Domnule Anonim sunt de acord ca olimpicii trebuie sa beneficieze de anumite avantaje, insa at cand pui niste conditii si stabilesti niste reguli pentru un concurs nu te razgandesti apoi si le schimbi.
    Daca ei nu ar fi selectat-o pe Corina de la bun inceput credeti ca se mai scandaliza cineva?
    Va asigur eu ca nu.
    Insa aici e vorba ca schimband regulile dai de inteles ca este ceva in spatele acestui lucru si ca defapt altcineva trebuie sa fie acolo.
    Ma repet: REGULILE NU SE SCHIMBA NICIODATA, DAR ABSOLUT NICIODATA IN TIMPUL JOCULUI.
    Asta e marea problema.

  23. Parinte

    Si ca sa va raspund la intrebarea „Cine e domnule aceasta Corina???? Ce a facut ea pentru Bailesti? Eu unul sincer nu o stiu…”, va spun eu cine este Corina si ce a facut pt Bailesti.
    Oare cati din copiii din ziua de azi rapesc din timpul lor liber ca sa promoveze orasul Bailesti, asa cum o face Corina?
    Cine munceste GRATIS pentru promovarea orasului?
    Cine face emisiuni fara sa castige nici un ban?
    Faceti cumva dvs asta?
    Sau poate copilul dvs?
    E simplu sa lasati comentarii, nu?
    Poate ca sunteti un simplu anonim, acesta fiind si numele sub care postati.
    Cat despre profesorii de la Mihai Viteazul nu cred ca a zis nimeni despre toti ceva. S-a comentat despre cei implicati si despre invatamant in general, despre meseria de dascal…

  24. Anonim

    Tind sa cred k ,,parintele” este chiar dl. Firtulescu care ii aduce atatea laude fiicei domniei sala. Dar nu o obliga nimeni sa munceasca gratis,iar daca dvs. nu erati angajat la Casa de Cultura chiar fiica dvs. era o anonima……

  25. A

    Domnule Cristescu, consider ca faptul de a trimite aceasta scrisoare domnului europarlamentar este modalitatea prin care parintele implicat a inteles sa rezolve situatia. Insa lucrurile ar fi trebuit sa se opreasca aici! Daca vreti sa fim ironici pana la capat, poate aceasta este o stire de interes national si eu nu am realizat ca locul ei este pe un portal national de stiri!Mea culpa…
    Observ ca toata lumea se scandalizeaza si generalizeaza pornind de la situatia data. Ar fi fost mai bine daca aceasta atitudine ar fi fost luata mai demult si cu privire la alte probleme.
    Si inainte de a trece la acuzatii nefondate referitoare la profesorii liceului, consider ca ar fi fost oportun, domnule Firtulescu, sa prezentati si regulile concursului,ca de altfel modalitatea dumneavoastra de rezolvare a problemei datorate implicarii Corinei in 2 proiecte simultane.

  26. Parinte

    Domnule Anonim, nu domnul Firtulescu se ascunde in spatele acestui nume.
    Oare in spatele user-ului „Anonim” cine se ascunde?
    Insa nu inteleg ce legutura este intre faptul ca d-nul Firtulescu lucreaza la casa de cultura si zaibar.ro?
    Zaibar.ro este un blog privat, apartine unei persoane care nu are nici o legatura cu casa de cultura si care este apolitica.

  27. Dan Firtulescu

    Domnilor,
    Haideti sa lasam disputele nefondate, cred ca ajunge, multumesc tuturor pentru parerile personale exprimate pro sau contra, asa este viata, sa nu mai dam cu pietre nici in cei vinovati, nici in victime, nu face bine nimanui ura. Sa nu deturnam discutia de la acest gest necugetat facand aprecieri cine trebuia sa mearga si cine nu. Cert este ca toti copii trebuie sa mearga si vor merge,asta este parerea mea, eu am fost indignat de modul in care s-a procedat. Nici doamna Jianu nu este raul absolut, este un om normal ca noi toti.Am discuta azi cu dumneaie si am inteles-o, asa cum si dumneaei a inteles unde a gresit si regreta. Faptul ca-si recunoaste vina, pentru mine conteaza si am tot respectul pentru domnia sa, vinovatii morali sunt altii!
    Eu , aici, nu am vrut sa supun discutiei cine are dreptul sa participe, ci am condamnat felul in care un copil a fost selectat pentru a participa, apoi a fost trimis acasa pentru ca s-au schimbat regulile jocului, desi cel avantajat de noile reguli nu este vinovat, asta am vrut sa demonstrez.
    Daca prin gestul meu de a supune public discutiei, pe un blog privat, aceasta „intamplare” am gresit, iau asupra-mi totul, daca am tras un semnal de alarma si bailestenii au inteles ca dincolo de obligatii si responsabilitati au si dreptul la opinie m-as bucura.

    Iertarea este calea spre înţelepciune. Iertarea este curaj spre a trăi cu putere.

Comentarea este inchisa.