„Seara absolventului” la Liceul Mihai Viteazul, Bailesti

26 mai 2011, ora 17, culoarul etajului I al Liceului Mihai Viteazul este intesat de elevii claselor a XII-a. Nu este vorba despre ore, nici despre vreo intrunire ad-hoc sau lansarea vreunei carti… Ei, elevii claselor a-XII-a se pregatesc sa participle la seara festiva dedicata lor: „Seara absolventului”. Se probeaza robele, se potrivesc pe cap tocile, se aud intrebari: „Cum imi sta?”, „Cine ma ajuta sa imi aranjez si eu toca?”.
Par emotionati cu totii… au mai vazut ei si in anii anteriori astfel de festivitatii, dar, acum e vorba chiar despre ei, ei vor urca pe scena, numele lor va fi rostit acolo… Oare laudativ? Oare ce vor zice cunoscutii, preietenii? Oare vor mai reusi sa-si aminteasca discurtul pregatit in cursul zilei?

Ora 17:45: In sala de festivitati a Casei de Cultura „Amza Pellea”, pregatirile sunt in toi; in doar cateva minute sala devine neincapatoare, pe scena se pun la punct ultimele detalii tehnice (sonorizare, lumini, decor), figurile emotionate si zambitoare ale absolventilor clasei a XII-a A le intalnesc pe cele pline de dragoste ale parintilor, incurajatoare si devotate ale prietenilor. Se tese parca nevazuta o mreaja de solemnitate si adanca asteptare.

Ora 18:15: „Gaudeamus igitur!” sporeste si mai mult aura festiva a salii. In picioare, elevii, parintii, profesorii saluta, inganand versurile, deschiderea festivitatii.
Dupa discursul de deschidere rostit de domnul director Panait Dan, domnisoara director educative Traila Lili anunta si prezinta pe reprezentantele promotiei 2011 a Liceului Mihai Viteazul: sefa de promotie a profilului real: Vilaia Alexandra si sefa de promotie a profilului uman: Maciuca Miruna. Aproape inecate de emotie, cele doua eminente eleve transmit gandurile lor tuturor participantilor la festivitate, apoi, impreuna predau „cheia succesului” mai tinerelorlor colege, Bianca Valu (sef promotie clasa a XI-a A real) si Barbu Monica (sef promotie clasa a XI-a D uman).

Ora 18:30: pe scena urca pe rand dirigintii claselor a XII a insotiti de elevii dumnealor, fiecare diriginte abordand un stil propriu de prezentare.
Subsemnata, diriginta a clasei a XII-a A, am ales sa-i prezint pe elevii clasei a XII-a A pe modelul Premiilor Oscar, (fara pretentiile si rigorile unui astfel de ceremonial) in cadrul unor „sectiuni” dedicate modului in care elevii s-au evidentiat pe parcursul celor 4 ani de liceu: de exemplu sectiunea „Carte frumoasa, cinste cui te-a scris;/ Respect si consideratie, cui te-a citit” a fost destinata premiantilor clasei, asa cum sectiunea „Cine-a pus Masteru-n drum” i-a avut ca protagonisti pe cei care mai des decat altii, „rataceau” drumul scolii, iar sectiunea „Pretenie pe vecie” a fost „ocupata” de doua eleve prietene inca din perioada prescolara.
Domnul diriginte Burca Laurentiu si-a chemat pe scena elevii, dandu-le povete despre curaj, obligatii si responsabilitate. Unii dintre elevii nu au pierdut ocazia de a face oferte de produse agricole, din moment ce sala era plina pana la refuz si pretul cerealelor in crestere…
Elevii clasei a XII-a C au fost calduros prezentati de doamna diriginta Jianu Elena, care a tinut sa precizeze pentru fiecare tanar in parte atuurile de care acesta dispune si pe care, spera dumneaei, le va fructifica optim in viitor.
Doamna diriginta Popescu Marioara, obiectiva in aprecierile facute fiecarui elev in parte, a sfatuit toti elevii sa „umble pe calea cea drapta”, sa se respectepe sine si pecei din jur si sa nu-si uite originile, locurile din care vor pleca in curand.
Inconjurata de o multime de fete si doar un singur baiat, doamna diriginta a clasei a XII-a E, doamna Ciobanu Lelia a vorbit cu glas bland si povatuitor fiecarui elev, amintindu-le ca vor avea in inima dumneaei intotdeauna un loc special.
Emotionati, elevii si-au manifestat bucuria absolvirii aruncand cu tocile spre cer – semn al inchinarii in fata cunoasterii, dar si a „eliberarii” din robia „exigentelor” de licean. Ne-am bucura sa-i stim peste ani la fel de increzatori si plini de speranta si cutezanta pe acesti tineri care nu-si mai gaseau din cauza emotiilor cuvintele de multumire in fata publicului pregatit parca sa le soarba cuvintele.

Ora 19:50: Incheierea festivitatilor din sala Casei de Cultura, fotografii, imbratisari.

Ora 20:00: Coloana formata din absolventii liceului, in fruntea careia se alfa domnii directori PANAIT DAN si TICA GABRIEL si sefele de promotie se deplaseaza spre centrul municipiului. Trecatorii saluta cortegiul si-l insotesc pana la Monumentul Eroilor unde tinerii absolventi depun juramantul de bailestean.

Ora 20:30: Holul etajului I al Liceului Mihai Viteazul este din nou aglomerat, robele sunt cedate, tocile – numarete, esarfele – cuminte asezate la locul lor… Apoi liniste, liniste… doar taraitul subtire al unui greiere mai susura inca: „Gaudeamus igitur!”

Ora 21:30: Discoteca „La Neamtu” – De vorba fara catalog…

Prof. Mirela Matara

1 comentariu

  1. fost...

Comentezi?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.