Festivalul Zaibarului 2011 – Retrospectiva

In zilele de 22-23 octombrie s-au organizat festivitatile celei de a IV-a editii a „Festivalului zaibarului” la care au participat producatori de vinuri si bunuri alimentare traditionale de toamna din diferite zone ale tarii.

Programul s-a desfasurat conform graficului stabilit de catre organizatori – Primaria Bailesti si Casa de Cultura „Amza Pellea”.

Astfel, sambata 22 octombrie, ora 10, a avut loc „Caravana Zaibarului”, in care s-au reunit producatorii de vin participanti la actiune, iar la ora 14, s-a desfasurat „Crearea ambientului”, concretizata in difuzarea unui program de muzica populara autentica, pastrata departe de poluare si de manelizare.

Duminica 23 octombrie, la ora 10, la Casa Memoriala „Amza Pellea”, intr-o atmosfera sarbatoreasca, in spiritul traditiei locale, un sobor de preoti a sfintit si a slobozit zaibarul, apoi butoiul a plecat cu alai si trasuri frumos impodobite, spre centrul Bailestiului, unde s-a produs „evaluarea” probelor de vin inscrise in concurs de catre un juriul alcatuit din specialisti in domeniu: prof. univ. dr. Nicolae Giugea, vicepresedinte al Asociatiei Degustatorilor Autorizati din Romania, prefectul judetului; degustator expert, ing. Stefan Grigore – Seful Serviciului Inspectii la Directia Agricola Dolj si ing. Gheorghe Jianu, functionar public, APIA Bailesti.

Comparativ cu editiile trecute, anul acesta a sporit numarul concurentilor, dupa cum a sporit si productia de zaibar, iar juriul, in urma analizelor si deliberarilor, a premiat vinurile urmatorilor concurenti:
– Locul I – Stefan Gheorghisan;
– Locul al II-lea – Marcel Vadeanu;
– Locul al III-lea – Gheorghe Iures.

Acestia au primit diplome si premii semnificative in bani, dar cel mai important lucru a fost ca zaibarul fiecaruia a fost apreciat si clasificat cum se cuvine.

In fum de gratare, intr-o atmosfera de voie buna, bailestenii, ca si cei din localitatile din jur, au vizitat si au facut cumparaturi de la standurile cu imbracaminte, incataminte, ceramica, artizanat si altele, au gustat produse traditionale de toamna – pastrama, carnaciori oltenesti, mititei, dovleac copt, stropite cu zaibar sau, dupa preferinte, cu bere.

O buna impresie au facut vizitatorilor standurile scolare – locuri de formare antreprenoriala – cu produse alimentare de toamna – legume, conserve, dulceturi, paine de casa, prajituri, patiserie – ale Grupului Scolar „Stefan Anghel”, Scoala nr. 5 „Aviator Petre Ivanovici” si, nu in ultimul rand, ale Gradinitei „Amza Pellea”, unde copiii, imbracati in costume nationale, faceau publicitate produselor propuse spre vanzare, prin cantecele interpretate entuziasmant sub conducerea educatoarelor Ioana Neacsu si Ileana Duta.

Concursul de produse gastronomice a fost castigat de Grupul Scolar „Stefan Anghel”, urmat de Scoala nr. 5 „Aviator Petre Ivanovici” si SC Metin Standard Constanta, reprezentantii acestora primind diplome si premii in bani, in aplauzele numerosilor spectatori.

Pe scena amenajata in fata Casei de Cultura „Amza Pellea”, intre tiribomba si tobogane, s-au „produs” urmatoarele ansambluri artistice: „Salba Prahovei” din Plopeni – Prahova, „Calabreaza” din Breaza, jud. Prahova, „Hora” si „Rapsozii Oltului” din Draganesti-Olt, „Flori de mar” din Curtisoara-Olt, „Bobocica” din Bailesti si „Perla Dunarii” din Ciupercenii Vechi-Dolj. Ele au fost rasplatite cu aplauze de catre spectatori care au apreciat calitatea prestatiilor.
Reusita actiunii inscrie inca o pagina in cartea spiritualitatii locale.

Valentin Turcu

1 comentariu

  1. Laurentiu Gionea

    Va rog sa ma ajutati cu numarul de telefon al Domnului Stefan Gheorghisan.

    Multumesc

Comentezi?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.