1 Decembrie la Bailesti – Video

Ca in fiecare an, evenimentele majore cu caracter local sau national, nu sunt trecute cu vederea de bailesteni. Astfel, la 93 de ani care s-au scurs de la Marea Unire a Transilvaniei cu Tara de la 1918, la 1 Decembrie 2011, autoritatile locale au organizat o sensibila manifestare care a marcat cu pregnanta maretul eveniment.

In prezenta unui public numeros si divers, in ritmurile unei muzici adecvate momentului, si-a facut aparitia primarul orasului, insotit de consilierii municipali, salariati ai Primariei si un grup de veterani de razboi, care s-au asezat in „dispozitiv”. Dupa intonarea Imnului de Stat, de catre militarii sectiei de pompieri din Bailesti, un sobor de preoti a sustinut un Te Deum care a fost audiat cu piosenie de intreaga asistenta. Au urmat apoi alocutiunile pe tema adecvata momentului, prin vocea dl. Alin Voicea, muzeograf la Muzeul Campia Bilestilor, care a facut o succinta prezentare a evenimentelor ce au condus, de-a lungul timpului, la Marea Unire.

De o emotie profunda a fost cuvantul d-lui Ionel Malin, comandantul sectiei de pompieri din Bailesti, dupa care seria cuvantarilor a fost incheiata de catre dl. Costel Pistritu, primarul municipiului, al carui mesaj a mers la inima asistentei, acesta spunand printre altele: „In fiecare an de Ziua Nationala traim momente de mare incarcatura. Acum 93 de ani in viata noastra, a romanilor, a avut loc un important eveniment – Marea Unire Nationala. Sarbatorim momentul de referinta de la care istoria Romaniei a insemnat un destin unitar pentru intreg poporul roman, momentul de la care un neam intreg si-a definit asteptarile, telurile si granitele. In aceasta mareata zi, noi toti ne amintim si ii comemoram pe cei care si-au dat viata de-a lungul timpului pentru acest ideal, pe cei care au luptat pentru natiunea romana, pentru ca noi astazi sa putem exista. Pe 1 Decembrie simtim poate mai mult decat oricand ca suntem romani, unii si aceiasi romani, indiferent ca traim in Transilvania, Moldova sau Muntenia. Privind, de asemenea, spre viitor, vedem o Romaniei care traverseaza un moment dificil, poate cel mai dificil de dupa 1989, dar acest lucru nu trebuie sa ne faca sa vedem intr-un mod mai putin optimist drumul spre realizarea sperantelor si dorintelor noastre. Putem insa privi intr-un mod realist lucrurile si anume, impreuna vom trai si munci, pentru ca tuturor sa ne fie mai bine. Cu acest prilej, transmit tuturor bailestenilor de aici si din afara tarii cele mai calduroase felicitari si urari de sanatate si bunastare. Sa intampinati Sarbatorile de Iarna cu bucurie, sa aveti sanatate si putere de munca pentru anul care va urma!
La Multi Ani, Romanie! La Multi Ani, Bailesti!”

In acordurile solemne ale Imnului Eroilor a inceput momentul depunerii coroanelor de flori: Prmaria municipiului Bailesti, Consiliul Local, veteranii de razboi, Politia Municipala, Sectia de Pompiei, Jandarmeria, Politia Locala, scolile si liceele din oras.

Momentul s-a incheiat cu depunerea de coroane de flori de catre reprezentantii partidelor politice.
Manifestarea s-a incheiat cu parada militara a Sectiei de Pompieri Bailesti care au defilat cu cantecul „Treceti batalioane romane, Carpatii!” dupa care au prezentat onorul oficialitatilor prezente la manifestare.

Marcel Bota

Get the Flash Player to see the wordTube Media Player.

Comentezi?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.