Din tainele gandirii jucatorului de sah

Constantin Micu

Constantin Micu

Parlamentul european a demarat in data de 30.11.2011, procedura oficiala de aprobare a programului „Sahul in Scoala”. Un grup de europarlamentari din mai multe state membre a redactat o declaratie scrisa referitoare la implementarea programului „Sahul in Scoala”. Tratatul pentru functionarea Uniunii Europene prevede la art. 6, ca sportul se numara printre domeniile in care U.E. este competenta sa desfasoare actiuni de sprijinire, de coordonare a actiunilor statelor membre.

Sahul este un sport accesibil pentru copiii din toate grupurile sociale si poate sprijini coeziunea sociala si contribui la integrarea sociala, combate discriminarea, poate fi practicat indiferent de varsta copiilor, sahul poate dezvolta concentrarea, rabdarea si poate dezvolta simtul creativitatii, al intuitiei,al memoriei,precum si abilitati analitice si decizionale, si dezvolta hotararea, motivatia si fairplay-ul.

Astfel comisia si statele membre ale U.E. au decis sa incurajeze introducerea programului Sahul in sistemele educationale din statele membre.

Procedura de colectare a semnaturilor parlamentarilor va dura pana la 15.03.2012, iar pentru a fi aprobata sunt necesare semnaturile a jumatate plus unu din totalul europarlamentarilor.

Programul mai sus amintit este sprijinit de Federatia Europeana de Sah (European Chess Union) si de fundatia Kasparov (Kasparov Chess Foundation Europe).

In asteptarea unei decizii favorabile, sectia bailesteana de sah si-a creionat un succint program competitional pe anul in curs. Astfel prima competitie in care au fost implicati micii nostri sahisti a fost Editia a II-a a cupei „Sah Oltenia” Craiova. Turneul s-a desfasurat in sala clubului mai sus amintit in conditii absolut remarcabile. Sala de joc era dotata cu toate utilitatile, garnituri sah, ceasuri de control al timpului, biblioteca, caldura, grupuri sanitare moderne, gazdele primindu-ne cu o mare placere si ospitalitate.

Participarea a fost una numeroasa, de la mai multe cluburi sportive, turneul desfasurandu-se pe categorii de varsta apoi, urmand fazele semifinale si finala. Dintre sahistii de la C.S.M. Progresul Bailesti s-au calificat in faza superioara trei jucatori, Neacsu Ovidius, Mitu Diana si Padureanu Bogdan si alti trei competitori de la celelalte cluburi.

In final sahistul nostru Neacsu Ovidius a ocupat locul trei in clasamentul general, dupa o evolutie remarcabila, mai ales, tinand cont de faptul ca el se pregateste cu subsemnatul doar de un an de zile.

Sportiva Mitu Diana a cucerit primul loc la fete, evidentiindu-se in mod deosebit printr-un joc elaborat si bine gandit. Alti elevi bailesteni numindu-i aici pe Sclipcea Rares, Iures Alberto si Bivolan Madalin (toti de la Sc. Gen. Nr. 5 Petre Ivanovici) s-au comportat meritoriu obtinand diplome la categoriile lor de varsta.

Avand in vedere ca suntem la inceput de an 2012 si subliniind faptul ca in cei doi ani anteriori, sahul a fost un fel de cenusareasa a sportului bailestean la capitolul sustinere financiara, rezultatele fiind mult superioare acesteia, consider ca este momentul, ca si sportul mintii, sa se bucure de atentia domnilor consilieri si a celorlalte organe abilitate, beneficiind de un sprijin financiar decent.

Nu exista performanta fara munca, talent, daruire si investitii materiale, iar eu, din postura mea de profesor al acestor copii, consider ca ei pot face o buna propaganda sportului bailestean si municipiului nostru in Romania si nu numai.

Constantin Micu

1 comentariu

  1. Nebunul de Alb

    Costica Micu este cel mai mare sahist pe care l-a avut Bailestiul vreodata, a fost un jucator sclipitor pe cand era elev si student, fiind jucator de baza al celebrei echipe ”Universitatea” din Craiova.
    Acum se ocupa de antrenarea unor copii talentati, ce e drept nu cum era el acum 25-30 de ani, dar si timpurile sunt altele.
    Aveti grija de acesti copii, domnilor din conducerea orasului, ei vor conduce aceasta urbe in viitor, asta daca o sa-si gaseasca locul aicea, daca nu cumva o sa plece ca toti tinerii in ultimii 20 de ani, dovada orasul are cu 6000 de locutori mai putin.
    Stiu ca sahul nu este un sport asa de popular ca fotbalul si handbalui, deci nu aduce atatea spectatori, dar este un sport al mintii, nu este la indemana oricui, spun asta cu tot respectul pentru toate celelalte sporturi.
    Sa nu uitam performanta , de anul trecut, al elevilor de la Liceul ”Mihai Viteazul” respectiv, Alecu Firtulescu, capitanul echipei, Mitu Diana, Firtulescu Corina si Ionut Ristea, la Cupa ”DEMOLAY”, concurs national sponsorizat de Banca Nationala a Romaniei, unde echipa a castigat locul 25, iar la individual, Alecu Firtulescu, la masa I-a, a obtinut locul 11, ratand din neatentie locul 9, Diana Mitu, la masa a II-a, locul 17, Corina Firtulescu la masa a II-a a obtinut locul 17, iar Ionut Ristea la masa a IV-a, locul 28, aici intalnindu-se 124 de sahisti din intreaga tara, de la cluburi din orase care finanteaza puternic acest sport, echipa fiind indrumata la acest eveniment sahistic national de inalta tinuta de domnul profesor Cristi Baluna.
    Bineinteles acesti copii alaturi de ei Ovidius Neacsu, Madalin Bivolan, Bogdan Padureanu, Izabela Iures si altii au reprezentat cu cinste orasul Bailesti atat la competitiile nationale dar mai ales la cele desfasurate , anul trecut, in Bulgaria, unde au obtinut numeroase diplome.
    Fac apel la dumneavoastra, domnule primar, sprijiniti si acest sport, acesti copii minunati care au avut si sigur o sa aiba rezultate remarcabile, sa ne madrim cu ei trebuie sa si investim in ei, nu mare lucru, nu sume mari, sume modice, dar trebuie sa-i trimitem la multe competitii unde sa le dam sansa sa obtina rezultate bune, rezultate cu care sa ne mandrim noi ca bailesteni.
    Iar pe acest antrenor, Constantin Micu, trebuie sa-l tinem sa antreneze echipa Bailestiului, nu alte echipe de la Calafat, Craiova etc.
    In speranta ca am reusit sa atrag atentia acestui fapt, va multumesc pentru intelegere si astept ca si sahul sa fie, in municipiul nostru, un sport privit de la egal cu celelalte!

Comentezi?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.