Retro: Butelia, cel mai pretios obiect in perioada comunista – Galerie Foto

Inainte de ’89 daca nu aveai butelie nu erai in randul lunii. Nu puteai intra oricum in posesia uneia. Ca sa iei o butelie trebuia sa ai repartitie de la Partid. Te inscriai pe o lista in urma unei cereri, cererea mergea la partid, la sindicat, la cadre. Daca se aproba, te puneau pe o alta lista de asteptare. Uneori puteai astepta ani buni. Daca erai membru de partid, presedinte de sindicat, fruntas in intrecerea socialista, mama eroina sau cadru de nadejde al societatii socialiste aveai sanse mari sa o primesti mai repede decat restul lumii. Un hot, daca iti inta in casa primul obiect pe care punea mana era butelia, pentru ca o vindea ca painea calda, un aliment care greu il gaseai si pe el in acea perioada.

Dupa ce iti luai butelie incepea un alt clavar, cel al incarcarii ei. Se faceau cozi in fata blocurilor, in fata sediului PECO. Buteliile statea puse in rand, numerotate cu creta, legate cu lanturi, iar oamenii asteptau inca de la primele ore ale zilei sa vina masina cu butelii. La coada toata lumea sta cu privirea atintita asupra pretiosului recipient, de unde si vorba: „a sta cu ochii ca pe butelie”. Capacele de butelie erau si ele la mare cautare. Era bine sa ai un capac in plus pe care sa-l pui pe lant pentru vreo ruda sau un prieten.
Cei prezenti la coada faceau socoteli legate de capacitatea masinii de butelii. Daca venea un TV, atunci nu apucau toti, daca venea un camion Roman atunci era aproape pentru toti. Unii, ca sa fie siguri ca prind butelie, se bagau sa ajute la descarcarea masinii si in felul asta aveau intaietate. Pretul unei butelii era de 13,5 lei. Asta era pretul normal, dar niciodata nu dadeai atat de putin.

Mai jos aveti doua imagini, facute in fata la PECO Bailesti, care surprind aspectele ce le-am expus mai sus. Statia PECO era langa calea ferata, unde se afla acum benzinaria PETROM.

Cu siguranta aveti si voi de povestit multe „amintiri” vis-a-vis de acest aspect, asa ca astept comentariile voastre.

Nota: Imaginile de mai sus sunt proprietatea zaibar.ro. Orice utilizare integrala sau partiala a acestora se poate face numai cu acordul scris obtinut, in prealabil, de la zaibar.ro

1 comentariu

  1. Bratan cornelia din Bailesti

    Doamne ce m.ai stateam la rand. ..cu zilele dar mie imi placea nu stiu de ce dar da imi placea

Comentezi?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.