Dosarele istoriei locale: Crucea comemorativă

Crucea comemorativa Bailesti

Lucrarea este amplasată în curtea Bisericii Sf. Apostoli Petru şi Pavel. Iniţiatorii au gândit că astfel o pun mai bine în valoare, pentru că acest lăcaş de cultură dăinuie încă de la 1839. Poziţia este aleasă la numai 2,5 m de gardul pentru protecţia bisericii, paralel cu bulevardul ce-i poartă numele lui Gh. Becherescu. Toată lucrarea este aşezată pe o platformă de beton cu 3 trepte şi ocupă o suprafaţă de 2,89 mp. Obeliscul prpriu-zis este un paralelipiped format din 2 blocuri de beton, suprapuse, cu baza mare de 0,80 m x 0,60; baza mică de 0,54 m x 0,34 m, iar înălţimea totală de 2,57 m. În partea de sus este conturat un afet de tun, semn al armei pe care au servit-o cei doi eroi, care a fost străjuită de un vultur, iar la baza obeliscului scrie: „Ridicat de Ioan Becherescu şi concetăţeni – 1923”. Partea care portă înscrisurile este orientată spre nord şi se încheie cu un fronton care are rostul de a proteja înscrisurile. Sub fronton este o cruce în basorelief. Urmează, fixată, în 4 buloane, o placă de marmură albă, cu dimensiunile 36 cm x 45 cm, în care este prinsă, în ciment, fotografia sublt. Nicolae Poenaru şi sub care scrie: „Sublt. Nicolae Poenaru G.N. MORT PENTRU PATRIE LA 1916 (ÎN ETATE DE 23 DE ANI)”. Sub fotografia lui N. Poenaru se află portretul luptătorului G. Becherescu, în basorelief, pe cap cu un chipiu ofiţeresc, totul realizat din bronz, de mărimea 61 cm x 52 cm. Pe semirotundul din partea de sus scrie: „MORT PENTRU PATRIE”, iar sub fotografie: „1881 Locot. Gogu Becherescu – 1916”.

Sub domnia regelui Ferdinand I a fost o grijă deosebită pentru identificarea morţilor în război şi pentru care s-au întocmit tabele ce au fost trimise fiecărei unităţi administrative din ţară.
Din înscrisurile Poliţiei Băileşti, reţinem că numai dl. Becherescu s-a înscris pentru a-i transporta osemintele fiului său, G. Becherescu.

În continuare, redăm textul de răspuns al Poliţiei Băileşti către Prefectura Craiova:

Telegrama 7473
Urgent Domnului Prefect
Al jud. Dolj,
Băileşti, Nr. 31 cl St. (cuvinte) 47,ora 12/10,
Data 11,ora 15.

„Ordinul dumneavoastră telegrafic nr 6051 raportăm că în urma cercetărilor şi publicaţiunilor făcute s-a prezentat şi înscris în Tabloul numai dl. Ioan Becherescu, părintele defunctului lt. Gh. Becherescu din Regt. 39 Petru Rareş, înregistrat în com. Topraisar, la locul numit Murata, 19 sept.1915, dorind să transporte osemintele în com. Băileşti”.

Pe acceasi tema:
Dosarele istoriei locale: Monumentul „Independenţa”

Comentezi?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.