Medalion „Ştefan Anghel” Băileşti – Galerie Foto

În anul 2005, domnul profesor Marian Pirnea trimitea o adresă Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj prin care argumenta propunerea ca denumirea instituţiei pe care o conducea să fie „Grupul Şcolar Ştefan Anghel Băileşti”. Din momentul aprobării şi până astăzi, mulţi dintre cei care au învăţat sau învaţă la acest liceu, dintre cei care au funcţionat ca profesori sau funcţionează, dintre cei care pomenesc numele instituţiei, nu au cunoscut şi nu cunosc cine a fost Ştefan Anghel.

Din acest motiv, poate şi dintr-un sentiment de vinovăţie că nu am promovat mai mult personalitatea distinsului om de ştiinţă, am considerat că activitatea principală din cadrul manifestărilor prilejuite de Zilele Şcolii să fie o evocare a lui Ştefan Anghel. Astfel că vineri, 01 iunie 2012, am organizat un „Medalion Ştefan Anghel” fiind onoraţi de prezenţa doamnei prof. universitar Ioana Anghel, soţia celui evocat, iar la acest eveniment deosebit am invitat oameni deosebiţi care l-au cunoscut şi care ne-au împărtăşit gânduri şi experienţe din viaţa dumnealor, întâlnirea cu Ştefan Anghel fiind pentru fiecare un moment extraordinar care le-a schimbat destinele.

Ştefan Anghel s-a născut la 6 mai 1941 la Băileşti, a urmat cursurile Şcolii Generale Nr. 4 de la acea data şi apoi ale Liceului „Fraţii Buzeşti” din Craiova. Absolvent al Universităţii „Politehnica” din Timişoara, promoţia 1964, prof. univ. dr. ing. Ştefan Anghel a fost repartizat cadru didactic în aceeaşi instituţie de învăţământ superior, urmând ca după 10 ani să-şi susţină teza de doctorat în domeniul Teoriei Mecanismelor şi Maşinilor la Universitatea „Politehnica” din Timişoara. După o activitate de 10 ani ca Asistent universitar la Catedra de Organe de Maşini şi Mecanisme, este promovat ca şef de lucrări la Institutul de Subingineri din Reşiţa, ca titular al disciplinelor de Mecanisme şi Organe de Maşini. În 1977 a promovat examenul de Conferenţiar univrsitar, iar în 1990 pe cel de Profesor universitar. Din 1994 a fost atestat Conducător ştiinţific de doctorat în domeniul „Inginerie mecanică” la Facultatea de Mecanică a Univ. „Politehnica” din Timişoara. Cariera didactică a continuat şi în perioada 1981 – 1989 a fost Prorector al Univ „Politehnica” din Timişoara, cu atribuţii de Decan al Institutului de Subingineri din Reşiţa, iar între 1985-1989 s-a adăugat şi calitatea de Decan al Institutului de Subingineri din Hunedoara. În toţi aceşti ani a fost mambru al Biroului Senatului Univ. „Politehnica” din Timişoara şi Preşedintele Biroului Consiliului Profesoral de la Instit. Din Reşiţa şi Hunedoara. În intervalul de timp 1990 – 1996 a fost Şeful Catedrei Disciplinei de specialitate la aceaşi Facultate a noii Univ. „Eftimie Murgu” din Reşiţa.

Activitatea ştiinţifică s-a finalizat prin publicarea a 38 de cărţi ştiinţifice şi tehnice (manuale universitare, monografii, programe de studii, dicţionare de specialitate etc), 145 de articole ştiinţifice, 38 de comunicări ştiinţifice, 44 de contracte de cercetare ştiinţifică, 6 brevete de invenţii şi 6 certificate de inovaţii. Deţine 9 premii şi distincţii internaţionale.

A încetat din viaţă în urma unui accident cardio – vascular fatal, la 20 mai 2003, în timpul unui Simpozion Internaţional la Bacău.

A primit distincţia de Cetăţean de Onoare al oraşului Băileşti cu ocazia transformării din oraş în municipiu.

Poate că parte din cei care aţi pornit în citirea acestui material aţi fost tentaţi să citiţi pe diagonală, să simplificaţi din ceea ce oricum nu am descris în întregime, poate că aţi considerat că sunt prea multe date şi titluri, deşi opera şi prestanţa ştiinţifică a prof. univ. dr. ing. Ştefan Anghel depăşesc limita acestor rânduri. O evocare mult mai exactă a fost făcută de domnul prof. Valentin Turcu în primul număr al revistei „Gazeta de Băileşti”.

Pornind de la gândul că recunoştinţa şi respectul faţă de oamenii extraordinari care ne inspiră, ne emoţionează, ne îndrumă şi ne dau exemplu de modestie şi omenie trebuie să ne oblige la recunoştinţă veşnică, îi mulţumesc în mod deosebit doamnei prof. univ. Ioana Anghel, tuturor celor care au acceptat ca vineri, 1 iunie 2012 să ni se alăture la acest eveniment şi să scriem împreună o pagină deosebită în istoria Grupului Şcolar „Ştefan Anghel” Băileşti.

Prof. Staicu Angela

Comentezi?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.