Branduri de suflet ale oltenilor. Locul 1: Nea Mărin – Amza Pellea

Nea Marin / Amza Pellea

Nea Marin / Amza Pellea

Amza Pellea a devansat la mare distanţă orice alt „competitor” din Topul celor 10 branduri olteneşti de suflet, realizat de Gazeta de Sud în colaborare cu cititorii care şi-au exprimat opţiunea de vot. „Nea Mărin” a scris istorie. Carismaticul personaj trăieşte şi astăzi prin prisma celor care şi-l amintesc şi care încă gustă umorul lui. Fiica lui Amza, Oana Pellea, le mulţumeşte prin intermediul nostru celor care l-au votat pe marele artist. Iată brandul de suflet al oltenilor care citesc GdS…

„Mă fraţâlor! Să vă spui ce mi se întâmplă (…)”. Aşa începea „Nea Mărin” serile de Revelion. Când apărea el la televizor, oltenii erau ochi şi urechi. Limbajul comun, chiar popular, umorul oltenesc, folosirea prefectului simplu în exprimare, vestimentaţia şi cuvintele simple, cu care se identifică orice oltean, plus o doză mare de umor au făcut din artist un brand de suflet al nostru, al oltenilor. Amza Pellea trăieşte în sufletele noastre prin replicile antologice prin care a propovăduit umorul oltenesc. De la personajele sale Veta şi Sucă şi până la damigeana cu zaibăr, prazul din paporniţă şi curcanul Bismarc, „Nea Mărin” este cel mai viu personaj din umorul nostru, care a făcut istorie de-a lungul veacurilor şi încă se menţine în memoria celor care l-au ascultat, l-au văzut în filme şi a celor care au avut onoarea să îl cunoască pe „Nea Mărin”, în carne şi oase: Amza Pellea. El s-a clasat pe primul loc în Topul brandurilor de suflet ale oltenilor, obținând nici mai mult, nici mai puţin de 66% din voturile cititorilor GdS, la distanţă de următorul brand clasat pe locul doi – zaibărul de Băileşti, un brand local creat tot de „Nea Mărin”.

Oana Pellea le mulţumeşte cititorilor GdS

Contactată de GdS, fiica marelui actor, Oana Pellea, s-a arătat bucuroasă de opţiunile oltenilor care au votat brandurile de suflet prin intermediul Gazetei de Sud. „Mă bucur că a fost votat Amza şi «Nea Mărin». Amza însă e mult mai mult decât «Nea Mărin», personajul «Nea Marin» nefiind decât o faţetă a personalităţii tatălui meu. Mi se pare normal şi, în acelaşi timp onorant, mai ales că pe listă se află şi genialul Brâncuşi. Nu cred în topuri… Nu cred că poţi pune pe cineva în fruntea unei liste, când e vorba despre acest dar dumnezeiesc ce se numeşte HAR… Dar sigur că opţiunea oamenilor şi votul lor mă bucură şi îmi încălzesc inima”, a declarat, pentru GdS, Oana Pellea. Actriţa a dorit să mulţumească Gazetei de Sud pentru această campanie de presă, dar şi cititorilor noştri care l-au votat pe „Nea Mărin” drept brandul de suflet al celor care au sânge oltenesc. Oana Pellea a spus: „Şi prin dumneavoastră, Gazeta de Sud, vreau a le mulţumi tuturor celor ce l-au votat pe «Nea Mărin» şi pe creatorul lui, pe Amza Pellea. Ei vor trăi atâta timp cât vor trăi în amintirea oamenilor… Şi, iată, viaţa lor e lungă şi plină de iubirea publicului”.

Ce înseamnă „Nea Mărin” pentru băileşteni

Născut la Băileşti în 1931, Amza este mândria băileştenilor. Primarul din Băileşti, Costel Pistriţu, povesteşte despre Amza Pellea: „«Nea Mărin» este un brand, creat de marele actor Amza Pellea, personaj din popor şi iubit de toţi românii, brand înregistrat, ca şi zaibărul, la OSIM, de către fiica sa, Oana Pellea. Pentru noi toţi, când spui Amza Pellea şi «Nea Mărin», spui Băileşti. Marele actor a iubit enorm oraşul natal, oamenii din Băileşti, ţara şi toţi românii. A fost şi va rămâne cel mai iubit dintre actorii generaţiei de aur. Băileştiul îi datorează recunoştinţă veşnică, pentru că este unic”. Primarul Costel Pistriţu a mai declarat pentru GdS: „Gândul mă duce la faptul că românii nu l-au uitat pe Amza Pellea, cunoscut în popor ca «Nea Mărin» cu zaibărul lui de Băileşti. Nu au uitat că marele actor, de-a lungul vieţii, le-a dăruit un gram de fericire, prin tot ceea ce a făcut şi a lăsat pentru posteritate. Mulţumesc tuturor cititorilor GdS, tuturor românilor, pentru aprecierea făcută şi îi invit pe toţi la Festivalul Zaibărului”.
„Nea Mărin” s-a stins din viaţă în 1983, cu mult înainte de vreme, la vârsta de 52 de ani. Băileştenii nu l-au uitat şi îl păstrează în amintiri cu mare cinste. „În ultimii patru – cinci ani, în fiecare an, pe 12 decembrie – când comemorăm moartea marelui nostru actor Amza – facem unul dintre cele mai mari convoaie de flori şi lumânări, care se întinde din centru şi până la Casa Memorială a lui Amza Pellea. Anul trecut ne-am pus om lângă om cu lumânări în mână pe o distanţă de 1,5 kilometri”, a povestit Victor Iureş, şeful Poliţiei Locale din Băileşti.

În căutarea lui… „Nea Mărin”

În Băileşti, pe strada Er. Grigorescu, la numărul 58 a locuit „Nea Mărin”. Am mers prin oraş în căutarea oamenilor care l-au cunoscut pe cel care a devenit un brand valoros, puternic şi apreciat de olteni. „Eram copil la şcoală când venea «Nea Mărin» pe aici. Toată lumea îl aştepta… Se forma un adevărat alai după el. Era un om impunător, aşa cam la fel cum era în rolul lui Mister Juvett. Nu se ţinea cu nasul pe sus, dar vreau să zic că alura lui era de om vertical, impozant. Mergea prin oraş îmbrăcat în costum popular şi făcea glume cu toţi. Un mare caracter…”, a povestit Victor Iureş. Pe strada pe care se află Casa Memorială a lui Amza Pellea nu este om care să nu îşi amintească de „Nea Mărin”. Tanti Maria Colan îşi aduce aminte cu regret de omul Amza Pellea. „Soţul meu îl cunoştea mai bine pe Amza. Venea prin Băileşti şi îi zicea: «Mă Mişa, ce faci? Mă, tu eşti fericit că ai trei fete, mă!». Venea de multe ori pe la Băileşti, cu Stela Popescu, cu Florin Piersic, cu săracul Dem Rădulescu. Veneau şi aici, la casa lui, mergeau şi la pescuit, la Cilieni, pe insulă, prin oraş. Regretăm nespus că nu mai este printre noi”, ne-a povestit tanti Maria Colan, cu lacrimi în ochi. „Mulţumesc lui Dumnezeu că au reparat casa lui Amza, că vin oameni din străinătate să vadă aici. Mai vine şi Oana Pellea cu fata ei. De câte ori opresc aici maşinile să se uite la casa lui Amza, de atâtea ori ne gândim şi noi că mai trăieşte. Prea de tânăr s-a dus dintre noi…”, a completat tanti Maria Colan, cu vocea tremurândă. „Eram copii şi ne ţineam după Amza pe stradă când venea aici. Tot timpul venea în Băileşti îmbrăcat în pantaloni albi şi cu cămaşă albă populară şi vestă. Era îmbrăcat exact ca în «Nea Mărin miliardar». Aşa venea tot timpul”, a mai spus un localnic.

„Nea Mărin” şi „Mister Juvett”

Filmul care l-a consacrat pe Amza Pellea în inimile oltenilor de diverse vârste şi profesii a fost „Nea Mărin miliardar”, în care regretatul oltean de pe meleagurile Băileştiului a jucat atât în rolul lui „Nea Mărin” – un român simplu venit de la ţară, cât şi în rolul lui „Mister Juvett” – un miliardar puţin excentric. Umorul lui „Nea Mărin”, care era mereu confundat cu miliardarul Mister Juvett (căruia Nea Mărin îi spunea Juvete) şi urmărit de răufăcători, a ridicat la culmi comedia în cinematografia românească. Sunt persoane care au revăzut filmul de nenumărate ori. Apărut în 1979, filmul l-a consacrat pe băileşteanul din rolul principal. Atunci s-a născut, practic, personajul „Nea Mărin”, care acum a ajuns pe locul întâi în Topul celor 10 branduri de suflet ale oltenilor. Practic, acelaşi rol a creat euforie şi în jurul zaibărului de Băileşti, pe care „Nea Mărin” îl venera, mai ales în timpul şaradelor sale umoristice, când carismaticul Amza pomenea că duce naşilor la Bucureşti o damigeană plină cu zaibăr de Băileşti.

Minunatul actor Amza Pellea

Ca actor de film, Amza a avut 51 de titluri în palmares. Probabil cel mai important rol al lui Amza Pellea a fost cel din „Mihai Viteazul”, în regia lui Sergiu Nicolăescu, un film istoric în două părţi. Partea întâi s-a numit „Călugăreni”, iar cea de-a doua „Unirea”. Filmul evocă principalele momente ale domniei lui Mihai Viteazul: negocierea tronului cu Sultanul, la Constantinopol, refuzul de a plăti tribut, încoronarea de la Alba Iulia, bătălia de la Miraslău, trădarea generalului Basta, refugierea la Praga, bătălia de la Goraslău, culminând cu uciderea lui Mihai. „Probabil cea mai impresionantă producţie istorică din cinematografia românească”, au considerat cineaştii. Pelicula realizată în 1970 a avut un real succes în România, dar şi peste hotare, fiind prezentată la diverse festivaluri internaţionale de film, la doi ani după producerea sa. „Amza Pellea este antologic în rolul marelui întemeietor al Primei Uniri din istoria României. Înzestrat cu o vocaţie cinematografică deosebită, el nu este un simplu interpret ci, în acest rol, mai mult ca în oricare altul, un creator de personaj, conferind viaţă, credibilitate, forţă şi individualitate eroului de excepţie care a marcat destinul istoric al ţări”, este descris actorul pe www.cinemagia.ro. „Capcana mercenarilor” este un alt film în care a jucat Amza Pellea. Unul dintre cele mai originale filme ale lui Sergiu Nicolaescu, pelicula a fost turnată în 1981, cu puţin timp înainte ca marele actor să se stingă din viaţă. Povestea este despre o trupă de mercenari dintr-un sat din Ardealul anului 1918.
Alte pelicule în care Amza Pellea a avut roluri de succes au fost „Nemuritorii” şi „Revanşa”.

Brandurile locale, şi în 2013

Cu acest articol dedicat marelui Amza Pellea dorim să arătăm istoria brandului de suflet cel mai de preţ al oltenilor care au votat ordinea brandurilor locale în topul realizat de noi în funcţie de propunerile şi voturile cititorilor Gazetei de Sud. Anul viitor vom reveni cu un top al brandurilor pe diverse secţiuni, iar cititorii Gazetei de Sud vor identifica şi vota branduri de succes din Oltenia, în special produse care se fabrică pe meleaguri olteneşti şi care au ajuns la un grad înalt de notorietate, de simpatie şi apreciere în rândul consumatorilor. Adică… au devenit branduri.
Încheiem astăzi această serie de prezentări ale brandurilor noastre de suflet cu un vers cântat şi dedicat de maestrul Tudor Gheorghe (el însuşi un brand valoros) în cinstea marelui oltean care ocupă locul 1 în inimile cititorilor noştri, Amza Pellea: „Nea Mărine, Nea Mărine/ Plânge lumea dupe tine!”.

Top 10 branduri de suflet. Clasamentul final:

Locul 1 Nea Mărin/Amza Pellea
Locul 2 Zaibărul de Băileşti
Locul 3 Universitatea Craiova
Locul 4 Constantin Brâncuşi
Locul 5 Tudor Gheorghe
Locul 6 Ceramica de Horezu
Locul 7 Electroputere
Locul 8 Vinul de Segarcea
Locul 9 Ford
locul 10 Brânza de Novaci

Ramona Olaru, Gazeta de Sud, 16 oct. 2012

Comentezi?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.