Săptămâna Educaţiei Permanente – Galerie Foto

Liceul Tehnologic „Ştefan Anghel” Băileşti şi ALDO-CET Oltenia au organizat joi, 22 noiembrie 2012, activitatea „Europa ne include” cuprinsa în cadrul Săptămânii Educaţiei Permanente.

Organizarea Săptămânii Educaţiei Permanente se află sub egida UNESCO, România, numărîndu-se printre cele 48 de ţări din lume care organizează anual acest eveniment.

În acest an, Săptămâna Educaţiei Permanente (19-25 noiembrie) din cadrul celei de-a XIII ediţie a Festivalului Naţional al Şanselor Tale se va derula sub egida Anului european al îmbătrânirii active şi al solidarităţii între generaţii, motiv pentru care şcolile vor organiza o serie de activităţi educative adresate nu numai elevilor, ci şi părinţilor.Sub genericul: „Mediu social mai sigur pentru o educaţie mai performantă”, manifestarea a implicat 10 tineri cu dizabilităţi intelectuale, 25 de elevi ai liceului, părinţi, cadre didactice, directori şi consilieri educativi ai unităţilor şcolare din oraş, autorităţile municipale, poliţia, biserica, notariatul şi mass media locală. Valorizând rolul educaţiei permanente, acţiunea desfăşurată la Băileşti, jud. Dolj, a oferit participanţilor o oportunitate de a-şi împărtăşi ideile şi experienţele şi de a învăţa lecţia despre abilităţile diverse ale cetăţenilor din comunitatea locală şi lecţia tematică despre evoluţia şi schimbarea umană în context european.

Trei tineri cu dizabilităţi intelectuale au prezentat şi au exemplificat o lecţie despre jocul de baschet bazat pe metodologia Special Olympics; doi elevi de liceu au predat lecţia despre aruncarea mingii de oină, iar un sportiv Special Olympics împreună cu un elev au efectuat demonstraţia practică a lecţiei. Cei zece tineri cu dizabilităţi intelectuale au relatat experienţele lor la competiţiile naţionale de baschet. O tânără cu sindrom Down şi-a povestit experienţa personală trăită în cadrul Jocurilor Europene Special Olympics, la competiţia de aruncare a mingii de oină.

Demonstraţiile sportive au fost urmate de un dans sportiv prezentat de grupul de majorete al Liceului Tehnologic „Ştefan Anghel” din Băileşti.

A fost lansată în comunitatea locală cartea „Sănătatea mentală a persoanelor cu sindrom Down„, autori: dr. Dennis McGuire şi dr. Brian Chicoine, tradusă şi publicată în limba română de către ALDO-CET Băileşti în parteneriat cu un grup de voluntari din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj Napoca.

Invitaţii au avut intervenţii sensibile şi au ţinut a demonstra că la baza societăţii stă educaţia,care nu reprezintă doar pregătirea pentru viaţă, ea este însăşi viaţa.

Domnul Pistriţu Costel, primarul municipiului, a prezentat acţiunile de perfecţionare profesională pe care municipalitatea le-a desfăşurat în parteneriat cu asociaţia părinţilor persoanelor cu dizabilităţi şi unităţile de învăţământ din comunitate.

Preotul Neacşu Cătălin a promovat importanţa transformării omului în „bunul samaritean”, subliniind legătura pe care copiii şi tinerii care vizitează Centrul Educaţional Teodora o dezvoltă prin participarea lor sistematică la slujbele din fiecare vineri.

Ne-a onorat cu prezenţa doamna Giurcan Gabriela, notar public, care a subliniat rolul educaţiei civice în contextul respectării drepturilor persoanelor cu dizabilităţi în comunitate, punând accent pe dreptul fiecărui copil la educaţie în şcoala cea mai apropiată de casă, pe dreptul persoanelor cu dizabilităţi la educaţie în şcoală, acasă, în spital şi pe parcursul întregii vieţi, pe dreptul angajării acestora în locuri publice de muncă şi pe drepturile de transport.

Reprezentantul Poliţiei Municipale, agent-şef Năstase Marian, a efectuat o incursiune în spaţiul european punând accent pe însemnele europene, statele membre ale Uniunii Europene, comportamentul dezirabil, respectul şi siguranţa cetăţeanului indiferent de spaţiul în care se află.

Doamna profesor Mitrică Vasilica a insistat asupra rolului pe care il are dascălul în sprijinirea şi orientarea copiilor spre cunoaştere.

Profesorii prezenţi au diseminat experienţele lor de bune practici în educaţia incluzivă şi incluziunea socială în municipiul Băileşti. ALDO-CET a fost iniţiatorul acestui proces în comunitate şi ca rezultat al muncii în parteneriat susţinută pe parcursul a 12 ani de activitate, astăzi toţi copiii cu cerinţe educative speciale, în familii naturale sau în plasament familial, indiferent de gradul dizabilităţii lor, primesc educaţie în grădiniţele şi şcolile de masă, fiind sprijiniţi de profesori itineranţi şi de sprijin şi de servicii de suport pentru procesul instructiv-educativ oferite de centrul de zi.

Toată admiraţia tuturor celor care acordă educaţiei atenţia cuvenită şi seamănă în mintea şi sufletul copiilor lumina cunoaşterii.

Mulţumesc doamnei Vîslan Maria, preşedinte ALDO-CET Oltenia, un om care a reuşit să demonstreze comunităţii locale şi nu numai, că tinerii cu dizabilităţi merită atenţia şi respectul nostru al tuturor. Împreună cu alte instituţii partenere, dumneaei va continua seria manifestărilor din campania de conştientizare „Hai să ne cunoaştem şi să recunoaştem, sindromul Down„, ce se desfăşoară cu suportul financiar al Uniunii Europene, prin programul Grundtvig – Învăţare pe Tot Parcursul Vieţii, în cadrul proiectului “Unind părinţii persoanelor cu sindrom Down – UP4DOWNKIDS”.

Prof. Staicu Angela

Comentezi?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.