La Mulţi Ani, Oana Pellea!

Oana Pellea

Oana Pellea

Actriţa Oana Pelea împlineşte, azi, 51 de ani. Fiica regretatului actor Amza Pellea, s-a născut la 29 ianuarie 1962 în Bucureşti. A moştenit talentul tatălui său şi a jucat în zeci de filme şi piese de teatru.

Cu acest prilej, comunitatea băileşteană e onorată să vă ureze viaţă îndelungată, sănătate că-i mai bună decât toate şi să vă transmită că alături de marele nostru băileştean şi tată al dumneavoastră, Amza Pellea, vă bucuraţi de o preţuire nestrămutată în rândul băileştenilor.

Oana Pellea şi-a început cariera în 1984 la Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ. Trei ani mai târziu a ajuns la Bucureşti, unde a jucat până în 1999 pe scena Teatrului Bulandra. Din anul 1999, Oana Pellea este liber profesionistă. În 1995 a început colaborarea cu regizorul Mihai Maniuţiu, jucând rolul Drusilla din „Caligula” lui Albert Camus.

Oana Pellea a jucat în zeci de filme, printre care: „Concurs” (1982), „Faleze de nisip” (1983), „Cine are dreptate”(1990), „Stare de fapt” (1996), „Haute tension”(2003). În 2006 a jucat alături de Clive Owen în filmul „Children of men”, în regia lui Alfonso Cuaron, produs la studiourile Universal Picture. Acest film a fost realizat în întregime la Londra şi a fost nominalizat pentru premiile Oscar la trei categorii. În 2007, a fost distribuită în producţia britanică „I really hate my job”, regia Oliver Parker. Joacă în filmul „Biblioteque Pascal” (2009, regia Szabolcs Hajdu) alături de actori precum Răzvan Vasilescu, Andi Vasluianu, Marius Bodochi, Florin Piersic jr.

A primit premiul pentru cea mai bună actriţă

Printre rolurile care au consacrat-o în teatru se numără Maşa din „Cele trei surori” de Cehov, Lucius în „Iulius Caesar” de Shakespeare şi Maria în „Woyzeck” de George Buchner, toate contribuind la câştigarea în 1996 a Premiului Criticilor Internaţional de Teatru pentru cea mai bună actriţă. A mai jucat în spectacolele: „Scaunele” de Eugene Ionesco, „Mephisto” de Klaus Mann, „Hamlet” de William Shakespeare.

Comentezi?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.