Trecute, fix – Emisiune nouă la Zaibăr TV

O întâlnire specială se dorește emisiunea Trecute, fix. Invitați deosebiți, subiecte interesante și de actualitate, totul din perspectiva respectului și al calității

Prima ediție este dedicată zilei de 9 Mai și triplei sale semnificații în istorie: Ziua Independenței, Ziua Victoriei, Ziua Europei. Invitații Sorin Fira, profesor la Școala Gimnazială Nr. 1 Băilești, și Laurențiu Burcă, profesor la Liceul Teoretic „Mihai Viteazul” Băilești, au încercat să evidențieze importanța celor trei evenimente istorice.

În plan național, la 9 Mai 1877, în urma discursului ministrului de externe, Mihail Kogălniceanu, Camera Deputaților a adoptat o moțiune în care era proclamată independența de stat a României. Consființită pe câmpul de luptă, prin participarea la războiul ruso-turc de la 1877-1878, ea va fi recunoscută de marile puteri la Congresele de Pace de la San Stefano și Berlin.

La 9 Mai 1945 se punea capăt celei de-a doua conflagrații mondiale prin semnarea de către Germania a capitulării necondiționate în fața Aliaților. Lua, astfel, sfârșit ceea ce avea să fie cea mai însemnată dramă umană cu un număr impresionant de morți, răniți și dispăruți, fără a mai socoti imensele pagube materiale pe care le-a provocat.

Pornind de la dorința de reconciliere franco-germană, ministrul de externe al Franței, Robert Shuman, a rostit un discurs memorabil la 9 Mai 1950, discurs urmat de mai multe acțiuni ce vor conduce la ceea ce astâzi numim Uniunea Europeană. Cu minusurile, dar mai ales cu plusurile pe care construcția europeană le aduce, ea reprezintă un ideal pentru țările care doresc să adere la valorile și principiile sale. România este țară membră U.E începând cu anul 2007, principalul beneficiu fiind accesarea diverselor fonduri europene ce pot fi investite în dezvoltarea statului român.

6 Comentarii

  1. Tibreanu Cristian

    Ca si… profesor de istorie as avea de spus doua lucruri esentiale:
    – M. Kogalniceanu era ministru de externe pe 9 mai 1877. Un ministru nu poate depune o motiune. El a declarat independenta pe 9 mai 1877 la o interpelare a deputatului Nicolae Fleva.
    – Al doilea razboi mondial s-a incheiat pe 2 sept 1945 prin capitularea Japoniei. Pe 9 mai s-a incheiat in Europa.

  2. Poenasu Emanuela

    Cei mai buni profesori!

  3. Claudia Surcel

    Ca și… profesor de istorie, dar mai ales ca moderator al emisiunii „Trecute, fix” ce a avut ca invitați doi profesori de istorie ce au dat în permanență dovadă de profesionalism și seriozitate, mă simt obligată să fac câteva precizări:

    1. Nimeni nu a afirmat că Mihai Kogălniceanu a depus o moțiune în Camera Deputaților, ci că a ținut un discurs magistral în care a declarat că suntem independenți, discursul fiind urmat de adoptarea moțiunii de către camera legislativă în 9 mai 1877 și, ulterior de Senat pe 10 mai 1877. Citez din mesajul care însoțește emisiunea: „În plan național, la 9 Mai 1877, în urma discursului ministrului de externe, Mihail Kogălniceanu, Camera Deputaților a adoptat o moțiune în care era proclamată independența de stat a României.”

    2. Cele două tabere care s-au confruntat în cea de-a două conflagrație mondială au fost: Axa Berlin-Tokyo-Roma și Aliații. Toate cele trei țări din Axa au desfășurat acțiuni agresive la adresa altor state, dar cea care se consideră că a declanșat războiul a fost invadarea Poloniei la 1 septembrie 1939 de către Germania. Prin urmare, Germania este țara care a început Al Doilea Război Mondial și pe cale de consecință capitularea ei necondiționată la 9 mai 1945 reprezintă sfârșitul războiului, indiferent de soarta celorlalți aliați ai săi.

    Consider că astfel am pus punctul final acestei teme și totodată, îi invit pe toți vizitatorii zaibăr.ro să ne urmărească în continuare pentru că temele și invitații vor fi, așa cum am promis, de excelentă calitate profesională și umană.

  4. Un profesor

    Tratatul preliminar de la San Stefano a fost semnat de către Imperiul Rus și cel Otoman la 3 martie 1878, după încheierea războiului ruso-turc din 1877-1878.
    Tratatul a confirmat o serie de schimbări politice în Balcani, prin recunoașterea independenței mai multor state, inclusiv a României.
    S-a spus ca la San Stefano a fost congres…Consființită pe câmpul de luptă, prin participarea la războiul ruso-turc de la 1877-1878, ea va fi recunoscută de marile puteri la Congresele de Pace de la San Stefano și Berlin.
    Hitler şi statul său major s-au mutat în Führerbunker, un buncăr de beton de sub Cancelaria Reichului, unde, la 30 aprilie 1945, Führerul s-a sinucis împreună cu soţia sa, Eva Braun. Amiralul Karl Dönitz a devenit şeful guvernului german şi a trimis repede un reprezentant la Reims, în Franţa, pentru a semna o capitulare necondiţionată cu Aliaţii. Generalul Alfred Jodl a semnat capitularea necondiţionată la 7 mai, ale cărei prevederi au intrat în vigoare la 8 mai. Sovieticii au avut pretenţia ca actul de capitulare să fie semnat şi la sediul statului major al forţelor sovietice. Acest lucru s-a întâmplat la 8 mai, încetarea focului intrând în vigoare pe frontul sovietic la 9 mai. Acesta este motivul pentru care aliaţii occidentali au sărbătorit Ziua victoriei în Europa în 8 mai, iar Uniunea Sovietică a săbătorit Ziua Victoriei împotriva fascismului pe 9 mai.
    Japonia a capitulat necondiționat la 15 august 1945, semnând actele de capitulare pe 2 septembrie 1945 (V-J day) la bordul cuirasatului USS Missouri, în Golful Tokyo. Astfel se incheia cel de-al doilea razboi mondial. asa spune prof. Balutoiu in manual de istorie clasa a X-a

  5. UN PROFESOR DE ISTORIE

    Nu pot sa nu remarc cateva greseli din aceasta emisiune cu distinsii invitati:
    9 mai 1977 ziua proclamarii independentei de stat in loc de 9 mai 1877
    Se vorbeste despre Romania la Congresul de la Paris din 1856 in conditiile in care Romania a luat fiinta ca stat in 1862;Carol este numit rege inainte de 1881.Domnilor sa ne documentam mai bine!

  6. Marius

    A.Einstein spunea: „… TOTU-I RELATIV …”

Comentezi?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.