Sambata si duminica – 16-17 oct. – s-a derulat editia a III-a a manifestarilor organizate cu prilejul evenimentului mentionat in titlu si are menirea de a intra in traditia locala.
Ploile au intrat intr-o pauza binevenita pentru participantii locali si nebailesteni – negustori, carciumari, public de toate varstele.
A fost, asadar, timp favorabil – cum spun unii meteorologi – sau bun de petreceri, cum ar zice un meteorolog local (Liviu Dumitrascu), astfel ca nici ploaia, nici vantul, nici frigul n-au constituit impedimente, daca se are in vedere ca e vorba de primele zile ale celei de a doua jumatati a lui octombrie.
In ziua de sambata, s-au „produs” echipele artistice ale Casei de Cultura Bailesti – dansuri populare interpretate de formatia „Bobocica”, dansuri sportive, dansuri moderne, muzica populara si usoara. S-au distins solistele Anda Secu si Teo Neta. De asemenea, apreciate programe au sustinut Ansamblul folcloric „Hora” si grupul vocal „Rapsozii Oltului de Jos” ale Casei de Cultura „Ileana Constantinescu” din Draganesti-Olt.
Duminica, in piata agroalimentara a impresionat pe bailesteni si pe alti privitori ocazionali spectacolul de teatru in aer liber oferit de trupa de studenti a actorului Marian Rilea, de la Universitatea din Sibiu, apoi s-au afirmat pe scena Festivalului din Gradina Publica – asa cum a lasat printul Stirbei sa se numeasca – ansamblurile folclorice din Galiciuica, Diosti, Bailesti, Isalnita, precum si Orchestra profesionista „Doina Gorjului” cu solistii vocali Ion Ghitulescu, Maria Loga, Natalia Gorjanu si altii.
La Targul Festivalului o frumoasa impresie au lasat elevii Grupului Scolar „Stefan Anghel” care au oferit politicos si pragmatic produsele lor cumparatorilor, sub indrumarea atenta a directorului si a cadrelor didactice.
In peisajul sarbatoresc, o surpriza inspirat organizata a constituit-o aparitia celor trei trasuri, cu vizitii in costume nationale si cu caii impodobiti cu panglici si oglinzi si dotati cu clopotei.
La ora 11:00, invitatii s-au deplasat la Casa Memoriala „Amza Pellea” – in semn de recunostinta fata de memoria celui care a facut in numeroase randuri elogiul zaibarului si, odata cu el, locul lui natal – Bailestiul.
Acolo dl. primar Costel Pistritu a indeplinit cum se cuvine rolul de gazda pentru invitatii oficiali: Mariana Chipirlin – primar Perisor, Costel Tulitu – primar Bechet, Mircea Guta – primar Calafat, Gelu Visan si C-tin Dascalu – deputati, Marian-Jean Marinescu – europarlamentar, Eugen Calinoiu – director DGFP Dolj si altii.
Preotul Marius Crinu a oficiat mai intai o slujba de pomenire pentru Amza Pellea, apoi pe cea de sfintire a zaibarului destinat Festivalului.
In partea a doua a manifestarii, participantii au mers la locul desfasurarfii Festivalului, adica in Parc, unde, pe partea dreapta, mergand dinspre str. Victoriei spre stejarul secular, erau chioscurile cu marfurile oferite spre vanzare, iar pe partea stanga, pe aceeasi directie, chioscuri cu gratare, bere si alte bauturi,
Intr-o atmosfera febrila, s-a desfasurat Concursul de vinuri Zaibar; la o masa special amenajata au luat loc membrii juriului, in urmatoarea componenta: presedinte – prof. univ. dr. Nicolae Giugea, fost prefect de Dolj, enolog autorizat, Stefan Grigore, Florin Gota, Gheorghe Cula si Chirea Oprea – membri. Paharnicul juriului a fost Marian Pistritu care s-a afirmat prin constiiciozitate si promptitudine.
La concurs au fost 11 participanti, castigatori fiind urmatorii:
- Preminl I – dl. Florin Mititelu – 300 lei si o papornita;
- Premiul al II-lea – dl. Alexandru Urziceanu – 200 lei si o papornita;
- Premiul al III-lea – dl. Silvian Ionescu – 100 lei si o papornita.
Atmosfera a fost antrenanta: mici, pastrama, frigarui, peste si alte bunatati s-au consumat la mese, unde produsele firmelor participante au primit bune aprecieri.
S-a remarcat prin originalitate Chioscul Primariei Perisor, care a oferit cumparatorilor produse cu specific local – sarmale, fripturi, lutita, dovleti copti, prajituri, toate coapte „la tast” si, nu in ultimul rand, mamaliga cu ata de rigoare. La vederea lor ar fi lacrimat sigur si legitim, daca le-ar fi vazut, doi perisoreni bailestenizati – Nea Costica Maracineanu – carciumar (zis „Gambrinus” sau „Semandol”), vestit prin salutul sau – „Sa traiti/Sa nu ne ocoliti!” si Marin Urziceanu, apreciat profesor (taicu Cila) – ambii octogenari, dar cunoscuti pentru bonomia lor, cel de al doilea redevenind perisorean, alaturi de fratii lui Jane si Boica.
Din decorul Festivalului n-au lipsit prazul, sirurile de ardei, funiile de usturoi, trocile, dovletii etc., iar atractii evidente au produs si chioscurile artizanilor, ale vanzatorilor de vata de zahar, baloane, articole de imbracaminte, incaltaminte etc.
In fine, se cuvine remarcat faptul ca la reusita Festivalului au contribuit si sponsorii: ROMCIM IMPEX SRL, CLUB XXI SRL, TEODEN SRL, LEGABRIS SRL.
Dl. primar Costel Pistritu le aduce si pe aceasta cale sincere multumuri.