Bucataria olteneasca este una dintre cele mai cautate. Este cautata pentru mirosurile si finetea cu care sunt pregatite bucatele in aceasta zona.
Primavara, cei de prin sate pun accent in prepararea mancarurilor din verdeturi cum ar fi: urzici, dragavei, macris, stevie, stir, frunze de ceapa verde. Ciorbele le prefera mai acrisoare. Le acresc cu zeama de varza, suc de rosii, agurida, sau corcoduse verzi. Prefera ciorbele de pui, legume, praz, loboda, stevie.
O mancare traditional olteneasca este ciorba de raci. Nici pe departe nu sunt racii adevarati, sunt niste ardei rosii care se cultiva special pentru acest fel de mancare. Toamna se culeg, se insira pe o ata si le lasa la uscat pentru a fi folositi pe timpu iernii.
Reteta de raci este una foarte veche si putine gospodine o mai fac.
Suficient cu vorba, sa trecem la fapte.
Ingrediente:
- 10, 12 bucati ardei raci;
- 5, 6 cepe (apoximativ 500 g), se poate folosi si parz (4 fire mai mari);
- 300 g faina;
- 2 morcovi;
- 1 pastarnac;
- 1500 ml zeama de varza;
- ulei;
- bulion dupa gust
- 100 ml pasta de rosii;
- condimente (piper, marar, cimbru, patrunjel, sare);
Mod de preparare:
Se taie ceapa marunt si se caleste. Cand ceapa devine sticloasa (opriti putina ceapa calita si pentru ciorba) se pune sare, piper, faina, pasta de rosii si amesteca bine sa nu faca cocoloase. Se amesteca pana ce se omogenizeaza. Trebuie sa rezulte o compozitie consistenta cu care se vor umple racii. Daca iese prea groasa se mai adauga putina apa.
Racii spala bine, se curata de seminte, se cufunda cateva minute in apa clocotita, se cresteaza la putin la varf (pentru ca atunci cand fierb sa nu se defaca), se umplu cu compozitia de mai sus. Partea superiora a ardeiului se tapeteaza cu faina pentru evita ca umplutura sa iasa din ardei.
Intr-o oala, se pune la fiert zeama de varza. Cand clocoteste se adauga morcovi taiati rondele, pastarnacul taiat cubulete si ceapa calita. Dupa cateva clocote se mai potriveste cu bulion, apa daca este cazul, se aseaza racii cu grija, apoi se lasa inca 30 min la foc mic. La sfarsit se adauga verdeata.
Ajutorul de bucatar
Ardeii raci
Ingrediente
Se pune ceapa la calit
Se adauga condimentele
Se adauga faina
Racii se inmoaie in apa fierbine
Se face o mica gaura in varful ardeiului
Ardeii umpluti cu compzitia
Pofta buna!
Nu am mai mancat ciorba de raci de cand eream copil, facea maica (bunica).
Cred ca sunt buni…
O intrebare, sunt raci de Bailesti???
Numai bine!
Da, raci de Bailesti. Doar in zona Olteniei se cultiva acest soi de ardei.
asta e chiar misto! Racii sunt sarbesti. Am vazut si in zona de frontiera a Serbiei cu Bulgaria asa ceva!
Siruri de ardei se vand in piata, mult mai mult ca in zona noastra !
nu uita ca in Bailesti un cartier intreg e „sarbi”
sa continuam : ciustile care normal nu se mananca,se arunca in zeama de varza cu boia de ardei iute ,pisat,si cu o ceapa tocata marunt .Cu putina mamaliga rece,daca a mai ramas de cu seara…te scoala dupa boala !(ca sa fugi la wc).
Vorba lu’ Burghila:”acum ,pofta buna !”.
findca veni vorba de mancaruriele „sarbesti” ca asa sunt cunoscute, tot cu ardei de raci se face chebacul.
se oparesc ciustile, dupa ce au fost curatite de seminte si cotor, se pune in acea apa clocotita otet, bulion dulce, usturoi pisat, sare si putin ulei.
se manaca cu lingura, sau, mai bine, cu ciusca.
Chear ca te scoala de pe boala!
Fara a-l parafraza pe ilustrul Burghila, concitadinul nostru, dar din Balasan…
fiindca,kebab-ul(asta e arabesc),chiar,…citat,nu „parafrazat” -„concitadinul nostru de la …tara”,hai ca esti bun,Dane ! ilustru necunoscut !
stroe,ai facut „lb.romana” cu d-na Plosceanu ?
Domnule, gheorge, ca asa te scrii tu, cu litere mici, fa, dragule diferenta intre chebac si kebab.
In ceea ce priveste parafrazarea:
PARAFRAZÁ, parafrazez, vb. I. Tranz. A expune, a reda printr-o parafrază (1); a perifraza. – Din fr. paraphraser.
numai bine!
si care e parafraza,bai,desteptule?
Mai bine cautai in DEX sa ne spui ce e ala „chebac”,precis e o parafraza personala a lui „kebab”.
DEX : „A parafraza” = explicatie intr-o formulare personala a unei comunicari orale .Eu am citat doar.Ori vrei acum sa-ti explic si ce inseamna „a cita” !?
Mai bine taci si inghite !
Minunat!! E ciorba copilariei mele. Bunica mea inlocuia in compozitie o parte de faina cu cateva linguri de malai. Pot spune ca facea cei mai buni raci de pretutindeni. Doamne, cat am cautat reteta asta!! Multumesc din suflet pentru ea
pe ciorba de raci nu comentati in „battle” va rog…. e super ciorba asta… n-am mai mancat de cand eram copil si imi facea mamaie o deliciozitate de mancare… dzeu s-o ierte…. bunica de bunica
hey,am citit comentariile de mai sus!eu, una, sunt placut impresionata de existenta acestui site, pe care l-am descoperit de curand, din intamplare.si sunt convinsa ca existenta acestor informatii are un singur scop:sa arate cat de frumosi is oltenii, in special cei din Bailesti. asa ca, domnilor, va rog, discutiile „culinare” in contradictoriu plasatile pe ulicioara. si acum, revenind, de ce nu puneti pe site si reteta de saramura olteneasca,yumy
O sa punem si reteta de saramura si nu numai. Avem multe retete specifice zonei, unele deja uitate si e pacat sa nu le facem cunoscute.
Sunt ardeleanca si m-am casatorit cu un oltean dornic sa manance „ca la mama acasa”. M-a tot batut la cap cu racii astia si nu stiam cum si ce sa-i fac. Mi-a cumparat din piata de la Bailesti un sir de ardei si…slava Domnului am gasit in sfarsit reteta.
Nu pot sa nu remarc cat de frumos e ajutorul de bucatar.
Am citit aceste comentarii si am ramas putin stupefiata(in sensul rau). Consider ca nu ar trebui sa facem comentarii rautacioase, dar… aici chiar cred ca este cazul deoarece sunt extrem de multe greseli esentiale „chear”- chiar, „eream”- eram… si sa nu mai zic de polemica celor doi cititori ai acestui „articol-reteta” (care este foarte bun si din cate vad si necesar pentru multi dintre noi care nu stiam cum se prepara).
Suntem romani si consider ca ar trebui sa stim sa scriem corect romaneste, totusi…
P.S. Astept reteta de saramura de pui sa vad daca e cum o stiu eu:)
De unde pot cumpara acsti raci ca eu sunt din buc
O rețetă de raci la cuptor aveți? Erau așa de gustoși. N-am mai mâncat de 30 de ani așa ceva. Mulțumesc!
Pingback: La Bailesti in toiul Sarbatorii Zaibarului si a Prazului - Daniel Botea
Si eu vreau sa stiu unde mai gasesc raci, ne puteti ajuta va rugam?
Oltenesti nu sunt racii astia, Valcea tot in oltenia este si nu am auzit niciodata de raci oltenesti… in schimb daca vreti cautati „ciorba de bureti” din maruntaie de oaie cu multe legume, se prepara in 8 ore dar iese o minunatie. Sau „lapte de capra rosie” si nu stiu care zicea mai sus ca oltenilor le plac ciorbele acre, cam grasit mamica, la olteni ciorba e dulce, in partea ardealului si moldovei de foloseste borsu de ex. Eu nu am stiut se existenta lui pana sa ajung in Bucuresti. Doar in ciorbele de primavara se folosesc „zarzane” cum le spunem la Valcea sau corcoduse pt a acrii ciorba de loboda, urzice, stir, stevie etc.
Este o ciorba foarte bună nu am mâncat de câțiva ani
In sfârșit am și eu rețeta pentru prepararea acestor minunății.
Am așteptat rețeta corecta și acum am sa o folosesc.
Am așteptat rețeta corecta și acum am sa o folosesc.
Ma intereseaza sa cumpar raci oltenesti citeva siruri, are cineva vre-un contact cu vre-o persoana care vinde?
A-si dori un nr de teléfono cu persona care vinde siruri de raci oltenesti
Bună! A mintiri din tinerețe!!! Sunt din zona Moldovei…oare cum pot face rost de raci? Sao pot fi inlocuiti cu altfel de ardei?? Multumesv