75 de ani de la moartea aviatorului Petre Ivanovici

Av. Petre Ivanovici

Av. Petre Ivanovici

Maine, 1 februarie 2011, se impinesc 75 de ani de la trecerea in lumea celor drepti a aviatorului Petre Ivanovici (n. 4 sept. 1898 in Bailesti, Dolj – d. 1 februarie 1936 in apropiere de Cornereva, in urma unui accident aviatic).
Pentru cei care nu au informatii despre viata lui Petre Ivanovici, dau in cotinuare cetava detalii.

Studiile primare le urmeaza in satul natal (Bailesti), iar pe cele liceale, la Craiova. A intrat voluntar in aviatie. A obtinut primul brevet de zburator pe avioane civile in anul 1923, avand gradul de sergent, iar brevetul de pilot militar in 1926, fiind plutonier major aviator. A fost confirmat pilot de vanatoare (10 august 1924). S-a perfectionat la mansa unor insemnate tipuri de aparate: Brandemburg,
Proto, Morane MS-35, Morane-129, Morane-43, Spad-61, Gaurdou-59, PotezXXV, Proto-set, Devoitine D-27 etc.

La Buzau, Tecuci si Focsani a instruit pe tinerii piloti, fiind unul dintre cei mai buni cunoscatori ai meseriei de pilot, atat pe avioane
militare, avioane de transport, cat si pe avioane de acrobatie aeriana.
A facut parte din formatia celor trei avioane care si-au luat zborul de la Bucuresti cu destinatia Capetown, in sudul Africii (1933).
A luat parte la marele raid aviatic de la Bucuresti pana la Entebbe, Africa (1935).
La 1 feb. 1936, in timp ce zbura pe ruta Arad – Bucuresti, din cauza timpului nefavorabil avionul se prabuseste pe Valea Cernei, in
apropierea comunei Cornereva, cu toate ca a crezut ca prin calitatile lui si cu aparatul sau va putea infrunta vremea. A fost o pierdere
ireparabila pentru aviatia tarii. A fost inmormantat cu onoruri militare la cimitirul Ghencea militar, din Bucuresti.
In Bailesti, a fost ridicat un monument pentru a cinsti memoria acestui temerar al vazduhului.

17 Comentarii

  1. Zaibar

    Excelent articolul tau Claudiu! Foarte bine documentat. Felicitari!

  2. V. Cioculescu

    Foarte bun articolul scris de Claudiu! Pacat ca Dan nu publica si cateva fotografii de la locul accidentului.
    Eu cred ca oamenii care au facut cinste Bailestiului trebuie respectati mai mult! Am si eu cateva fotografii cu locul unde si-au pierdut viata cei trei eroi!

  3. claudiu

    Multumesc. Multumesc si celor de la AR pentru promovarea articolului si pentru sprijin.

    Dane unde sunt pozele de pe „Golgota”?

  4. Izabela

    Un articol de exceptie. Am fost si eu la locul accidentului o experienta foarte frumoasa.

  5. Dan

    Claudiu, daca te referi la fotografiile realizate anul trecut, de noi, la amplasarea crucii „Eroului Aerului”, Petre Ivanovici, nu le-am pus, am preferat sa le prezentam odata, cand vom avea timpul necesar procesarii intregului material foto-video.

  6. V. Cioculescu

    Acest sit este privat si administratorul publica ce vrea! E normal! Oricum actiunea de vara trecuta nu poate fi mai interesanta decit „RETELELE CULINARE” sau piata agroalimentara de cartier unde n-ai loc sa arunci un ac! Oricum eu vreau sa multumesc celor care s-au implicat atunci ma refer la A.R.P.I.A Craiova, domnului Venus Coconoiu si nu in ultimul rand domnului primar de la Rast Iulica Silisteanu care ne-a sprijinit cu „materiale”!

  7. Eu

    daca exiata poze de la locul accidentului de ce nu le publica nimeni????

  8. Iulica

    Am fost si eu la locul accidentului, am facut niste poze foarte interesante cu inprejurimile locului unde sa produs accidentul.

  9. Dan

    Domnule V Cioculescu, daca dumneata amesteci retetele culinare cu niste fotografii facute intr-o expeditie, e treaba dumitale…, nu are a face una cu alta.
    Ce as vrea sa stii, este faptul ca acele fotografii, trebuesc procesate, explicate si apoi prezentate ca vizitatorii acestui blog sa stie ce a fost, sau ce am vrut sa facem, asa sa le aruncam, de dragul de a se vedea „unii dintre noi” pe acolo…, eu zic ca nu are niciun rost.
    Sunt adeptul lucrurilor bine facute, odata, acele imagini, bine prezentate, documentate, vor ajunge, alaturi de retetele culinare, traditionale, pe acest blog.

  10. V. Cioculescu

    Corect! Foarte interesante retetele „traditionale” de papanasi, musaca si tiramisu.
    Fiecare cu prioritatile lui! Pana la urma e jucaria ta, foarte bine! Si felicitari! Noi nu putem sa facem ce faci tu. Doar sa criticam. Asa ca mult succes si pe mai departe!

  11. claudiu

    Pentru cei cu sete de poze de la locul faptei, cateva aici
    http://www.aripiromanesti.ro/forum/viewtopic.php?f=27&t=5310&p=60310#p60310

  12. V. Cioculescu

    Bravo Claudiu ! Felicitari.

  13. claudiu

    Multumesc dl. Cioculescu. Langa articol ar fi stat bine o fotografie cu locul impactului, chiar retusata prin inlaturarea recipientului bucuclas :))

    Tocmai m-am intors din Bucuresti, cu o escala si la Muzeul Aviatiei, unde nu stiu cati bailesteni cunosc ca Petre are un coltisor dedicat lui. Cand un locsor si in Muzeul Campiei Bailestene (parca asa se cheama odata muzeul…)? Cand un avion (sau doua, si pentru Costica Ivanovici!!)?

  14. V. Cioculescu

    A fost o data un muzeu… Acum e amintire. Cat a trait Costica Ivanovici a tinut neaparat sa fie o casa memoriala. A fost chiar achizitionata casa in care a locuit, dar totul la ramas la stadiul de proiect! Comasam scoli, inchidem spitale. Ce draq sa facem cu muzeu…

  15. claudiu

    Un articol exceptional despre Irina, Petre si 22-ul lor. Multe detalii despre cei doi, despre raidul lor in Africa

    http://www.aripiromanesti.ro/forum/viewtopic.php?f=43&t=5278&p=60414#p60414

  16. mitel

    stiu ca a pus pana la urma si poze de la locul faptei, ca altfel as fi comentat asa: ” ba, da’ primarele fura?,nu! Atunci de ce sa- puna ?!”

Comentezi?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.