Pentru cei care nu au informatii despre viata lui Petre Ivanovici, dau in cotinuare cetava detalii.
Studiile primare le urmeaza in satul natal (Bailesti), iar pe cele liceale, la Craiova. A intrat voluntar in aviatie. A obtinut primul brevet de zburator pe avioane civile in anul 1923, avand gradul de sergent, iar brevetul de pilot militar in 1926, fiind plutonier major aviator. A fost confirmat pilot de vanatoare (10 august 1924). S-a perfectionat la mansa unor insemnate tipuri de aparate: Brandemburg,
Proto, Morane MS-35, Morane-129, Morane-43, Spad-61, Gaurdou-59, PotezXXV, Proto-set, Devoitine D-27 etc.
La Buzau, Tecuci si Focsani a instruit pe tinerii piloti, fiind unul dintre cei mai buni cunoscatori ai meseriei de pilot, atat pe avioane
militare, avioane de transport, cat si pe avioane de acrobatie aeriana.
A facut parte din formatia celor trei avioane care si-au luat zborul de la Bucuresti cu destinatia Capetown, in sudul Africii (1933).
A luat parte la marele raid aviatic de la Bucuresti pana la Entebbe, Africa (1935).
La 1 feb. 1936, in timp ce zbura pe ruta Arad – Bucuresti, din cauza timpului nefavorabil avionul se prabuseste pe Valea Cernei, in
apropierea comunei Cornereva, cu toate ca a crezut ca prin calitatile lui si cu aparatul sau va putea infrunta vremea. A fost o pierdere
ireparabila pentru aviatia tarii. A fost inmormantat cu onoruri militare la cimitirul Ghencea militar, din Bucuresti.
In Bailesti, a fost ridicat un monument pentru a cinsti memoria acestui temerar al vazduhului.
http://www.aripiromanesti.ro/index.php/noutati/stiri-aviatie/1153-75-ani-de-la-prima-jertfa-a-aviatiei-de-linie-romanesti.html
Excelent articolul tau Claudiu! Foarte bine documentat. Felicitari!
Foarte bun articolul scris de Claudiu! Pacat ca Dan nu publica si cateva fotografii de la locul accidentului.
Eu cred ca oamenii care au facut cinste Bailestiului trebuie respectati mai mult! Am si eu cateva fotografii cu locul unde si-au pierdut viata cei trei eroi!
Multumesc. Multumesc si celor de la AR pentru promovarea articolului si pentru sprijin.
Dane unde sunt pozele de pe „Golgota”?
Un articol de exceptie. Am fost si eu la locul accidentului o experienta foarte frumoasa.
Claudiu, daca te referi la fotografiile realizate anul trecut, de noi, la amplasarea crucii „Eroului Aerului”, Petre Ivanovici, nu le-am pus, am preferat sa le prezentam odata, cand vom avea timpul necesar procesarii intregului material foto-video.
Acest sit este privat si administratorul publica ce vrea! E normal! Oricum actiunea de vara trecuta nu poate fi mai interesanta decit „RETELELE CULINARE” sau piata agroalimentara de cartier unde n-ai loc sa arunci un ac! Oricum eu vreau sa multumesc celor care s-au implicat atunci ma refer la A.R.P.I.A Craiova, domnului Venus Coconoiu si nu in ultimul rand domnului primar de la Rast Iulica Silisteanu care ne-a sprijinit cu „materiale”!
daca exiata poze de la locul accidentului de ce nu le publica nimeni????
Am fost si eu la locul accidentului, am facut niste poze foarte interesante cu inprejurimile locului unde sa produs accidentul.
Domnule V Cioculescu, daca dumneata amesteci retetele culinare cu niste fotografii facute intr-o expeditie, e treaba dumitale…, nu are a face una cu alta.
Ce as vrea sa stii, este faptul ca acele fotografii, trebuesc procesate, explicate si apoi prezentate ca vizitatorii acestui blog sa stie ce a fost, sau ce am vrut sa facem, asa sa le aruncam, de dragul de a se vedea „unii dintre noi” pe acolo…, eu zic ca nu are niciun rost.
Sunt adeptul lucrurilor bine facute, odata, acele imagini, bine prezentate, documentate, vor ajunge, alaturi de retetele culinare, traditionale, pe acest blog.
Corect! Foarte interesante retetele „traditionale” de papanasi, musaca si tiramisu.
Fiecare cu prioritatile lui! Pana la urma e jucaria ta, foarte bine! Si felicitari! Noi nu putem sa facem ce faci tu. Doar sa criticam. Asa ca mult succes si pe mai departe!
Pentru cei cu sete de poze de la locul faptei, cateva aici
http://www.aripiromanesti.ro/forum/viewtopic.php?f=27&t=5310&p=60310#p60310
Bravo Claudiu ! Felicitari.
Multumesc dl. Cioculescu. Langa articol ar fi stat bine o fotografie cu locul impactului, chiar retusata prin inlaturarea recipientului bucuclas :))
Tocmai m-am intors din Bucuresti, cu o escala si la Muzeul Aviatiei, unde nu stiu cati bailesteni cunosc ca Petre are un coltisor dedicat lui. Cand un locsor si in Muzeul Campiei Bailestene (parca asa se cheama odata muzeul…)? Cand un avion (sau doua, si pentru Costica Ivanovici!!)?
A fost o data un muzeu… Acum e amintire. Cat a trait Costica Ivanovici a tinut neaparat sa fie o casa memoriala. A fost chiar achizitionata casa in care a locuit, dar totul la ramas la stadiul de proiect! Comasam scoli, inchidem spitale. Ce draq sa facem cu muzeu…
Un articol exceptional despre Irina, Petre si 22-ul lor. Multe detalii despre cei doi, despre raidul lor in Africa
http://www.aripiromanesti.ro/forum/viewtopic.php?f=43&t=5278&p=60414#p60414
stiu ca a pus pana la urma si poze de la locul faptei, ca altfel as fi comentat asa: ” ba, da’ primarele fura?,nu! Atunci de ce sa- puna ?!”