Adolescenţa şi dansul românesc tradiţional

E bine că nu e de mirare că într-o vreme în care copiem de la alţii de toate – de la lexic, atitudini artă şi corupţie, până la vestimentaţie şi gastronomie, mai sunt şi unii păstrători de tradiţiide care destui se ruşinează din ignoranţă sau snobism.
Casa de Cultură „Amza Pellea” din Băileşti, în ciuda tuturor greutăţilor, a reuşit, încă din anul 1998, să alcătuiască un ansamblu folcloric cu numele uniu dans local – „Bobocica” – cu care a participat la Festivalul Internaţional de Folclor „Dobroge, mândră grădină”, organizat de A.C.C.S.A.I.P.A Constanţa, în perioada 3-9 iulie a.c., alături de ansambluri din toate zonele ţării şi din: Bulgaria, Serbia, Turcia, Grecia şi Republica Moldova, cu spectacole pe Litoralul nostru, adică la Mangalia, Eforie, Mamaia, Costineşti, Năvodari, Albeşti, Neptun şi Olimp.
Cu posibilităţi modeste, dar cu o dăruire demnă de toată admiraţia, cele paisprezece component ale formaţiei coregrafice şi cele două soliste vocale au reuşit să se pregătească peste aşteptări şi să realizeze prestaţii de excepţie care au impresionat profund pe spectator atât prin repertoriul muzical-coregrafic, cât şi prin cel vocal.
Se cuvin aprecierile corespunzătoare ale instructorului coregraf Adrian Radu pentru competenţa profesională şi reuşita programului alcătuit cu grijă şi adecvat la disponibilităţile artistice ale componentelor ansamblului, program structurat din suite de dansuri şi cântece populare olteneşti.
La reuşita spectacolului a contribuit, evident, şi ţinuta vestimentară, adică o costumaţie corespunzătoare, reprezentativă pentru zonă, fără stridenţe cromatice, dar cu o varietate de motive populare florale şi geometrice.
De menţionat este faptul că, pe lângă spectacolele prezentate, a avut loc şi „Concursul de interpretare”, organizat pe mai multe secţiuni:

  • Solişti vocali
  • Solişti instrumentişti
  • Dans popular Naţional
  • Dans popular internaţional

La concurs au participat 56 de ansambluri. Jurizarea şi ierarhizarea valorică a fost asigurată de nume de prestigiu ale folcloristicii româneşti şi numai prezenţa d-lui Constantin Arvinte e mărturia seriozităţii concursului.
Ansamblul „Bobocica” al Casei de Cultură „Amza Pellea” din Băileşti a fost distins cu „Marele Premiu” şi „Trofeul Festivalului” la Secţiunea „Coregrafie – dans popular naţional”.

Felicitări Casei de Cultură, maestrului Adrian Radu şi, nu în ultimul rând, dansatoarelor: Petrişor Lucia, Petrişor Roxana, Poenaru Andreea, Ţolea Sorina, Sorici Mădălina, Petrişor Andereea, Dafina Haritina, Bela Gianina, Ionaşcu Denisa, Guţu Teo, Colan Ionela, Cocâlnău Maria, Mitruţ Alexandra, Almăjan Miruna şi solistelor Sfîrloagă Maria Livia şi Ancuţa Georgiana.

Valentin Turcu

1 comentariu

Comentezi?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.